Re: OSVČ nebo řadový zaměstnanec ... úče
pro vendy : jojo přesně :-)
jinak tohle je těžké srovnávat, to musíte vy sama,kolik máte klientů atd., to nezlze takto říkat.
Daň bude ne z výdajů, ale hrubého příjmu - tedy z 8000 kč. Máte nárok na slevu na poplatníka, takže daně budou nula. Povinná minima na ZP a SP jsou správně.
A nemůžete jen takto počítat - u OSVČ nemáte dovolenou, při nemoci máte smůlu, nemáte nárok na zam-necké benefity (pokud firma nějaké má) apod.
19 let jsme OSVČ, kancelář máme doma, děláme s manželem stejnou práci - takže někteří klienti tím pádem berou jako samozřejmost, že jsme dostupní kdykoliv - víkendy, svátky, večery ... někteří jsou schopni opravdu přijít i na štědrý den. A bohužel to nejsou vyjímky, jsou to jedni a titíž a takřka pravidelně ... A poslat je do háje si nedovolíme, aby tam neodešli nadobro :-( Dokud byly děti malé, tak jsem to brala jako daň za to, že nemusím řešit hlídání o prázdninách, nemocech apod., ale poslední dobou mi to už leze na nervy tak, že bych s chutí nastoupila do práce ... A tím nechci říct, že v zaměstnání to je jednoduché ... Jedno i druhé má svoje pro i proti.
>>>>>>Dobrý den,
>>>>>>
>>>>>>máte prosím Vás někdo zkušenost s rozhodováním, zda
>>>>>>je
>>>>>>lepší pracovat jako účetní na "volné noze" a nebo se
>>>>>>nechat zaměstnat. Při jakém přijmu se více vyplatí
>>>>>>nezávislost?
>>>>>>
>>>>>>Mám zkušenosti jako řadový zaměstnanec, ale mám
>>>>>>opravdu jen hrubé tušení co to znamená podnikat na
>>>>>>živnost.
>>>>>>
>>>>>>
>>>>>>Děkuji za Vaše názory.
>
>Určitě má vše své výhody i nevýhody. A to se právě
>snažím zjistit. Také mám dvě malé děti. A celých 5 let
>jsem pracovala při rodičovské a toto je pro mě řešení,
>jak být stále nezávislá. Moc Vám děkuji za názory :-)
Při malých dětech pro mně přijatelnější bylo být OSVČ. Sice jsem si o nějaké mateřské dovolené mohla nechat jen zdát, nedovolila jsem si klientům říct, že teda jdu na 3 roky na MD a ať si na tu dobu zajistí někoho jiného - to dost dobře při této práci u OSVČ nejde, týden po porodu už jsem účtovala, ale to, že jsem poté nemusela řešit hlídání dětí během prázdnin, nemocí, vyzvedávání z MŠ apod. bylo velké pozitivum, které převážilo i to, že nemám placené dovolené, nemocenské, musím si shánět práci sama ... O zaměstnání jsem vůbec neuvažovala. Opravdu záleží na tom, jak psal/a ",,", jak si klienty "vychováte" (naštěstí většinu těch vychovaných mám, ale jsou i tací, které jsem popisovala výše) a taky bych se možná podívala na klientelu - já jsem spokojenější, když máme více menších firem, než třeba jednu velkou. Protože když Vám odpadne jedna malá, tak se nic neděje, ale pokud jedna velká, tak to dost "bolí". Nicméně jistotu dnes nemáte ani v tom zaměstnání...
Zatím nebyla zmíněna odpovědnost za vykonanou práci. Tu má OSVČ daleko větší.
Při neustálých změnách předpisů si musíte sama financovat získávání informací.
S paušálem 60% se asi nedá počítat do nekonečna, jsou velmi silné tlaky na jeho snížení.
Také lze předpokládat zvýšení sociální a zdravotní daně.
Ale OSVČ mi celkově vyhovuje.
Hezký den!
Já se po 9-ti letech vrátila do zaměstnání:o)))) Na volné noze jsem si nechala jen spolehlivé, "normální" a hlavně dobře a pravidelně platící klienty - takže je jich hrstka. Jsem spokojená jako zaměstnanec - mnohem méně starostí, lépe si vše pamatuji .... zázemí zajištěno atd atd. L.
Já jsem se také asi po 9 letech vrátila do zaměstnání. Už jen ty částky za školení, které jsem si předtím musela platit, mi teď platí zaměstnavatel. A sociální a zdravotní pojištění, i když kdoví, jak to bude s důchody. A pokud si neplatíte nemocenskou, tak se Vám může stát při dlouhodobé nemoci, že budete úplně bez příjmů.Nechala jsem si jen pár vedlejšáků a jsem spokojená.
Spočítala jsem tazatelce, kolik bude mít "čistého" , když bude mít firma stanovené měsíční náklady na zpracování mezd okolo 20.tis.Kč. Jak by jí to vycházelo jako zaměstnanci a jak jako OSVČ.
Ale pak jsem to celé smazala. Je tam tolik proměnných. Minimálně jestli do těch nákladů bude firma v případě pracovně-právního poměru počítat i náklady "na židli", bonusy, dovolenou atd. A u OSVČ je velký rozdíl, zda to pro ni bude jediný příjem, nebo zda bude mít více klientů (v návaznosti na minimální odvody sociálního a zdravotního pojištění, na výdaje na používaný SW, a topit se také musí ..). Náklady na dopravu každý den do zaměstnání nebo občas za klienty. A jedna z nejdůležitějších věcí - práce doma. Pro někoho obrovský bonus, pro někoho problém s disciplinou. Nemožnost se soustředit na práci, když je okolo nepořádek, praní, vaření,....
Měla jsem klienty, kteří začínali pracovat ráno v 6 hodin s tím, že očekávali, že jim v 6.05 odpovím na jejich mailové dotazy. I takové, kteří pracovali do jedné v noci a očekávali, že jim odpovím na jejich mailové dotazy i v 24.00 hodin. Nikdy dopředu nevíte, co Vás čeká.
Nevím, zda bych dnes do toho šla znovu, ale po 20 letech práce jako OSVČ již nechci měnit. Ale vše je to v lidech. Nyní mám klienty, kteří mě podrží když je zle a já se na oplátku snažím jim vyjít ve všem vstříc.
Takže jak psala Katka, není to vždy jen o penězích. Je to o lidech.
>>>Dobrý den,
>>>
>>>máte prosím Vás někdo zkušenost s rozhodováním, zda
>>>je
>>>lepší pracovat jako účetní na "volné noze" a nebo se
>>>nechat zaměstnat. Při jakém přijmu se více vyplatí
>>>nezávislost?
>>>
>>>Mám zkušenosti jako řadový zaměstnanec, ale mám
>>>opravdu jen hrubé tušení co to znamená podnikat na
>>>živnost.
>>>
>>>
>>>Děkuji za Vaše názory.
>>>
>>>PJ
>>Příjem je jen velice zanedbatelné kriterium, podle
>>kterého se rozhodovat.
>Měla jsem klienty, kteří začínali pracovat ráno v 6
>hodin s tím, že očekávali, že jim v 6.05 odpovím na
>jejich mailové dotazy. I takové, kteří pracovali do jedné
>v noci a očekávali, že jim odpovím na jejich mailové
>dotazy i v 24.00 hodin. Nikdy dopředu nevíte, co Vás
>čeká.
>
>Nevím, zda bych dnes do toho šla znovu, ale po 20
>letech práce jako OSVČ již nechci měnit. Ale vše je to v
>lidech. Nyní mám klienty, kteří mě podrží když je zle a
>já se na oplátku snažím jim vyjít ve všem vstříc.
>
>Takže jak psala Katka, není to vždy jen o penězích. Je
>to o lidech.
Přesně tak, já začala jako OSVČ v roce 1992 s malými dětmi, dělám to dodnes ( děti už mají děti a já důchod ) a jsem maximálně spokojená. Klientů mám už jen pár dlouhodobých a dobře je znám ( s.r.o. i FO ), platit školení mi nevadilo, nemocná jsem naštěstí nebyla- jen jsem byla před 10 lety na TEP- to jsem věděla předem, takže jeden z dobrých klientů mně zaměstnal a vydržel to 10 let- čímž mi zároveň vylepšil důchod, zodpovědnosti se nebojím, baví mně pestrost práce s různými typy klientů, časová flexibilita, dovolenou si naplánuji podle práce.... každý to však nemůže dělat, musíte být na sebe šéf pes a neflákat se...
Jsem zároveň zaměstnaná na poloviční úvazek a OSVČ - vedlejší činnost. Ze zaměstnání mám zaměstnanecké výhody (dovolená, placené svátky,nemocenská, benefity, placená školení, příjem na důchod...), podnikání mám na vedlejšku (nižší odvody SP a ZP, časová flexibilita). Mám tři děti, než odrostly, byla jsem jen OSVČ. Do zaměstnání jsem šla, když bylo nejmladšímu 8 let...
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
Kdo bude mít v roce 2026 nárok na předčasný důchod?
Ten umí to a ten zas tohle. Připomeňte si příběhy šikovných podnikatelů za rok 2025
10 nejvtipnějších vánočních reklam všech dob
Situace, kdy nemusí OSVČ platit zálohy na sociální pojištění
3. 9. 2014 9:48
Dobrý den,
máte prosím Vás někdo zkušenost s rozhodováním, zda je lepší pracovat jako účetní na "volné noze" a nebo se nechat zaměstnat. Při jakém přijmu se více vyplatí nezávislost?
Mám zkušenosti jako řadový zaměstnanec, ale mám opravdu jen hrubé tušení co to znamená podnikat na živnost.
Děkuji za Vaše názory.
PJ