Vstupní lékařská prohlídka, prosím

• (neregistrovaný)

8. 9. 2014 9:49

Dobrý den, prosím Vás, musí mít zaměstnanec, který u mne pracoval na DPČ do 31.8.2014 a následně jsem s ním uzavřela PP od 1.9.2014 jako prodavačka vstupní lékařskou prohlídku ? V době, kdy jsem s ní uzavírala DPČ (2012) ale žádnou vstupku neměla. (myslím, že ani nebyla povinná).Děkuji Vám za odpovědi.

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 8. 9. 2014 9:52

jasná. (neregistrovaný)

Re: Vstupní lékařská prohlídka, prosím
      Ano, musí mít vstupní lékařskou prohlídku. Vždyť sama píšete, že na DPČ vstupní lékař. prohlídku neměla. Ale píšete, že na PP nastupovala 1.9.2014 a to je bez vstupní lékař. prohlídky? Velký problém.

• 8. 9. 2014 9:58

all (neregistrovaný)

Dokonce jsem na jednom školení slyšela, že smlouva je absolutně neplatná bez předchozí lékařské prohlídky.
      No , já bych si to nelajsla.

• 8. 9. 2014 10:11

Soňa... (neregistrovaný)

===
      Ještě prosím, a mám-li pouze jednu zaměstnankyni, tak musím mít uzavřenu smlouvu s poskytovatelem lékař.služeb a nebo jí vstupku může udělat její praktický lékař ? Děkuji Vám moc.

• 8. 9. 2014 10:19

rh7 (neregistrovaný)

Dobrý den, vzali na DPČ prodavačku se 3.stupněm invalidity, musí mít taky vstupní prohlídku? Děkuji moc

• 8. 9. 2014 10:19

VH

Pokud je její práce zařazena v 1. kategorii a součástí její práce nejsou činnosti, pro které jsou právními předpisy stanoveny podmínky, lékařskou prohlídku může na základě vaší žádosti provést její praktický lékař. Poskytovatele pracovnělékařských služeb musíte mít i tak, jeho úkoly jsou daleko širší než preventivní prohlídky a ty praktický lékař neplní.

• 8. 9. 2014 10:30

all (neregistrovaný)

Re: pro VH, prosím
      Paní VH moc prosím, můžete se ještě vyjádřit k tomu, co jsem psala , že nám bylo na školení řečeno, že bez předchozí lékařské prohlídky je pracovní smlouva absolutně neplatná ? Díky moc.

• 8. 9. 2014 11:43

VH

Re: pro VH, prosím
      Od 1.1.14 může být právní jednání jednající osoby postiženo vadou, v jejímž důsledku se jedná o zdánlivé právní jednání (nicotné, nulitní, pohlíží se na ně, jako by nebylo) nebo se jedná o jednání absolutně nebo relativně neplatné. Názor, o kterém píšete, jsem zde na diskusi zaznamenala, ale nevyjadřovala jsem se k němu.
      S názorem, že by PS měla být bez předchozí lékařské prohlídky absolutně neplatná, nesouhlasím, a to ze dvou důvodů:
      1. Absolutní neplatnost musí být vyslovena zákonem, což v tomto případě naplněno není. Argumentuje se § 580 odst. 2 OZ, podle kterého je neplatné právní jednání, pokud by podle něho mělo být plněno něco nemožného. O takový případ by šlo např. tehdy, pokud by zaměstnavatel sjednal druh práce, který se u něho nevykonává (šije cvičky, sjedná strojvedoucího) - zde by mohlo jednat i o zdánlivé právní jednání z důvodu, že vůle nebyla vážná. Zaměstnavatel, i když nezajistil vstupní lékařskou prohlíídku, nepochybně jednal vážně apod.
      2. ZP je normou soukromoprávní, zatímco zákon č. 373/2011 Sb. je normou veřejnoprávní. Obě tyto sféry se v některých případech sice prolínají, ale podle mého nenaplnění veřejnoprávní normy nemůže ovlivnit platnost soukromého ujednání. Ano, může sankcionovat, což je i tomto případě - zaměstnanec se považuje za zdravotně nezpůsobilého.
      3. Pokud by PS měla být absolutně neplatná, zákon by neobsahoval sankci zmíněnou v předchozím bodě - nejednalo by se o zaměstnance, resp. o FO, u které je třeba zákonem řešit zdravotní způsobilost.
      Souhlasím s tím, co někdo psal - s ohledem na to, že ze zákona je vyslovena zdravotní nezpůsobilost, nemůže konat práci.
      Hezký den.

• 8. 9. 2014 11:47

all (neregistrovaný)

Re: pro VH, moc děkuji
      > Od 1.1.14 může být právní jednání jednající osoby
      >postiženo vadou, v jejímž důsledku se jedná o zdánlivé
      >právní jednání (nicotné, nulitní, pohlíží se na ně, jako
      >by nebylo) nebo se jedná o jednání absolutně nebo
      >relativně neplatné. Názor, o kterém píšete, jsem zde na
      >diskusi zaznamenala, ale nevyjadřovala jsem se k němu.
      >S názorem, že by PS měla být bez předchozí lékařské
      >prohlídky absolutně neplatná, nesouhlasím, a to ze dvou
      >důvodů:
      >1. Absolutní neplatnost musí být vyslovena zákonem,
      >což v tomto případě naplněno není. Argumentuje se §
      >580 odst. 2 OZ, podle kterého je neplatné právní
      >jednání, pokud by podle něho mělo být plněno něco nemožného.
      >O takový případ by šlo např. tehdy, pokud by
      >zaměstnavatel sjednal druh práce, který se u něho nevykonává
      >(šije cvičky, sjedná strojvedoucího) - zde by mohlo
      >jednat i o zdánlivé právní jednání z důvodu, že vůle
      >nebyla vážná. Zaměstnavatel, i když nezajistil vstupní
      >lékařskou prohlíídku, nepochybně jednal vážně apod.
      >2. ZP je normou soukromoprávní, zatímco zákon č.
      >373/2011 Sb. je normou veřejnoprávní. Obě tyto sféry se v
      >některých případech sice prolínají, ale podle mého
      >nenaplnění veřejnoprávní normy nemůže ovlivnit platnost
      >soukromého ujednání. Ano, může sankcionovat, což je i
      >tomto případě - zaměstnanec se považuje za zdravotně
      >nezpůsobilého.
      >3. Pokud by PS měla být absolutně neplatná, zákon by
      >neobsahoval sankci zmíněnou v předchozím bodě -
      >nejednalo by se o zaměstnance, resp. o FO, u které je třeba
      >zákonem řešit zdravotní způsobilost.
      >Souhlasím s tím, co někdo psal - s ohledem na to, že
      >ze zákona je vyslovena zdravotní nezpůsobilost, nemůže
      >konat práci.
      >Hezký den.
      >

• 9. 7. 2015 14:33

HRka (neregistrovaný)

Re: pro VH, moc děkuji
      Také jsem to na školení slyšela od Mgr. Vladimíra Černého a dost nás tam vyděsil...

• 8. 9. 2014 10:30

Vlad

Přesné znění v zákoně 373/2011 - §59/1/b:
      ... zaměstnavatel vstupní lékařskou prohlídku zajistí vždy před uzavřením
      1. pracovního poměru,
      ...
      Osoba ucházející se o zaměstnání se považuje za zdravotně nezpůsobilou k výkonu práce, k níž má být zařazena, pokud se nepodrobí vstupní lékařské prohlídce..

Takže bych to chápal tak, že pracovní smlouva není neplatná, ale pracovník nemůže vykonávat sjednanou práci, protože je k ní zdravotně nezpůsobilý;-))

• 8. 9. 2014 10:32

all (neregistrovaný)

jo, jo, díky moc

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).