Re: Vyřazení neodeps. auta z OM do os.vl
Při vyřazení auta do osobního užívání odvod DPH z ceny obvyklé. Pokud nevyřadíte a počkáte si na na zrušení registrace, tak to bude bez vracení DPH (uplynula 5 letá lhůta, do které se započítává i rok 2009).
V roce 2014 můžete uplatnit 50% ročního odpisu. Při prodeji po vyřazení z OM podle § 10 lze uplatnit do výdajů zůstatkovou cenu.
Úprava odpočtu se používá při zrušení registrace. Kdybyste auto koupil až v r. 2010, tak byste při zrušení registrace v r. 2014 vracel 1/5 původního odpočtu.
Trvalé vyřazení majetku do osobního užívání před zrušením registrace je zdanitelným plněním podle § 13/4/a) ZDPH. Přečtěte i odstavec 5. Základ daně se stanoví podle § 36/6/a) ZDPH.
Paní Zdeno, veliký dík. Když mi sdělíte adresu, pošlu Vám čokoládu. A můžu ještě poslední dotaz. Je to jen "kdyby". Kdyby byl majetek pořízen třeba v roce 2007 a vyřazen třeba v roce 2013? Platí stejná pravidla? Není tam rozdíl před tou velkou novelou a po ní? Děkuji a už nebudu obtěžovat otázkami. Zdraví Vás Jardaa
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Výpočet důchodu se v roce 2026 změní
Výše záloh na nemocenské pojištění, které zaplatí OSVČ v roce 2026
Špehování konkurence za pár stovek: Jak najít jejich slabiny a vytěžit z toho maximum
Mzdové účetnictví v roce 2025 aneb krátké ohlédnutí končícím rokem
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
8. 9. 2014 14:39
Dobrý den. Prosím o radu. Do července OSVČ s DE, pak přerušení živnosti, plátce DPH jsem stále - chci ukončit ke konci tohoto roku. Auto-dodávka pořízeno v r. 2009. Uplatněn odpočet DPH. 1x přerušeny odpisy ,proto je ještě poslední odpis v roce 2014. Letos-r.2014 auto vyřazeno z OM do os.vlastnictví (přerušení podnikání). DPH - musím vrátit 1/5 DPH? Myslím, že NE. Lze v r.2014 uplatnit ještě 1/2 odpisu? Myslím, že ANO. Co když ještě v r. 2014 auto prodám? Příjem zdaním v §10 a můžu to ponížit o ten zbytek zůstatkové ceny, což je polovina letošního odpisu? Myslím, že ANO. Takto jsem si to předběžně naštudoval. Děkuji za potvrzení nebo vyvrácení. Přeju pěkný den. jarda