Re: otec na rodičovskou , jak hlásit zdr
Na rodičovskou dovolenou má nárok jak matka, tak otec, případně oba současně. Rodičovská dovolená nemá nic společného s rodičovským příspěvkem.
Po dobu čerpání rodičovské dovolené je za zaměstnance plátcem ZP stát, ale tak to je pouze pokud čerpá RD jeden rodič, když čerpají oba, nemohou být zároveň oba vedeni v kategorii, za kterou je plátcem ZP stát.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Výpočet důchodu se v roce 2026 změní
Výše záloh na nemocenské pojištění, které zaplatí OSVČ v roce 2026
Špehování konkurence za pár stovek: Jak najít jejich slabiny a vytěžit z toho maximum
Mzdové účetnictví v roce 2025 aneb krátké ohlédnutí končícím rokem
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
9. 9. 2014 9:38
Dobrý den,
žena na rodičovské dov. musela do práce a místo ní zůstal s dcerou doma otec – náš zaměstnanec. Rodičovský příspěvek převedla žena na manžela a protože jej měli jen do dvou let a nyní jsou dcerce právě 2 roky, zažádali si o rozmělnění tohoto příspěvku ještě na další dva měsíce (do dvou let a dvou měsíců). Jde mi o to, kdy popřípadě jakým kódem mám nahlásit zaměstnance na zdrav. pojišťovnu. Při odchodu na rodičovskou jsme ho nahlásili kódem M. A nyní nevím, zda se hlásí jeho nástup zpět do práce, nebo ukončení pobírání rodičovského příspěvku – do práce možná nastoupí i dřív a je také možné, že i dýl. Záleží, jak se dcerka adaptuje ve školce. Zatím jsem toto řešit nemusela a tak prosím o radu co popřípadě po něm chtít a kdy ho jak nahlásit.