Otec na rodičovskou , jak hlásit zdr.poj

• (neregistrovaný)

9. 9. 2014 9:38

Dobrý den,
    žena na rodičovské dov. musela do práce a místo ní zůstal s dcerou doma otec – náš zaměstnanec. Rodičovský příspěvek převedla žena na manžela a protože jej měli jen do dvou let a nyní jsou dcerce právě 2 roky, zažádali si o rozmělnění tohoto příspěvku ještě na další dva měsíce (do dvou let a dvou měsíců). Jde mi o to, kdy popřípadě jakým kódem mám nahlásit zaměstnance na zdrav. pojišťovnu. Při odchodu na rodičovskou jsme ho nahlásili kódem M. A nyní nevím, zda se hlásí jeho nástup zpět do práce, nebo ukončení pobírání rodičovského příspěvku – do práce možná nastoupí i dřív a je také možné, že i dýl. Záleží, jak se dcerka adaptuje ve školce. Zatím jsem toto řešit nemusela a tak prosím o radu co popřípadě po něm chtít a kdy ho jak nahlásit.

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 9. 9. 2014 9:41

sonka1 (neregistrovaný)

Re: otec na rodičovskou , jak hlásit zdr
      rodičovský příspěvek s tím nemá nic společného, může jej pobírat a přesto se vrátit do práce, tak až se vrátí, odhlášíte jej U na zdrav.poj.

• 9. 9. 2014 9:56

Danaska (neregistrovaný)

A může být s dcerkou doma a přitom již rodičovský příspěvek nepobírat? To by se také hlásilo kodem U, až nastoupí do práce? Děkuji za info

• 9. 9. 2014 11:19

xJ (neregistrovaný)

Na rodičovskou dovolenou má nárok jak matka, tak otec, případně oba současně. Rodičovská dovolená nemá nic společného s rodičovským příspěvkem.
      Po dobu čerpání rodičovské dovolené je za zaměstnance plátcem ZP stát, ale tak to je pouze pokud čerpá RD jeden rodič, když čerpají oba, nemohou být zároveň oba vedeni v kategorii, za kterou je plátcem ZP stát.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).