Odpočet zálohy

• (neregistrovaný)

9. 9. 2014 14:14

Dobrý den,

mám dotaz. Při nákupu zboží nám nejdříve přišla proforma faktura, kterou jsme v plné výši uhradili. Následný daňový doklad ale přišel opět na plnou částku, jako kdybychom zálohu vůbec nehradili. Může to takto být a nebo by na faktuře měla zaplacená záloha být zohledněna?

Předem děkuji za odpovědi

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 9. 9. 2014 15:45

Judita (neregistrovaný)

Re: odpočet zálohy
      Proforma faktura není daňový doklad, je to pouze "výzva k úhradě". O proforma faktuře se neúčtuje. Zaúčtujete si až řádný daňový doklad, který Vám došel tak, jak je, a spárujete si ho s platbou, kterou jste učinili na základě proformafaktury. Daňový doklad a proforma fakturu si sepněte k sobě. My to takhle děláme roky a vše (kontroly z FÚ) byly OK.

• 9. 9. 2014 16:16

mirka..p (neregistrovaný)

Dotaz byl ale na něco jiného..... jestli by měla být na vyúčtovací faktuře uvedena a odečtena zaplacená záloha.
      Já se domnívám, že ano a že byste měli mít na faktuře i řádek: k úhradě 0.
      A mmch já si proformu, či zálohovou fakturu zaeviduji bez zaúčtování a nepřipínám k vyúčtovací faktuře.

• 9. 9. 2014 17:05

Judita (neregistrovaný)

My rozlišujeme zálohovu fakturu a proforma fakturu. Zálohová faktura je doklad, o kterém účtujeme po obdržení daňového dokladu k zálohové platbě na 314 a ta by měla být odečtena z vyúčtovací faktury. Proformy dostáváme pouze jako výzvy k úhradě na celou zakázku....jde v podstatě o platbu předem na celou částku později dodaného daňového dokladu. Zde je někdy uvedeno "nehradit, již zaplaceno", ale daňový doklad je na celou částku. Pouze sděluji svoji zkušenost.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).