Re: Sleva na poplatníka - občan EU
ad1) I daňoví nerezidenti (ať už z EU nebo mimo EU) mají při podepsání prohlášení nárok na slevu na poplatníka. Jen jim nebudete dávat zvýhodnění na dítě.
ad2) Ano.
ad3) Jestli už tu pracoval, tak má i přidělené číslo zdravotní pojišťovnou.
ad4) Myslím, že z toho nic nebude.
To, že jste zaměstnance nahlásila na ÚP s 2 denním zpožděním bude problém ve chvíli, kdy vám ÚP příjde na kontrolu. Já jsem v den nástupu poslala hlášení na ÚP poštou, obdrželi o den později a dostali jsme při kontrole pokutu něco přes 2 000,-Kč (už je to asi 2,5 roku zpět).
Daňový nerezident si může v měsíci uplatnit slevu na poplatnáka, popř. slevu na studenta. Ostatní slevy + daňové zvýhodnění pouze v roce podáním daňového přiznání.
Pošlete jej na FÚ, aby mu vystavili da ńový domicil, pokud si nejste jistá rezidentstvím.
U bodu 2 odpověď Kary upřesním. Vy můžete zaměstnanci udělat RZD pokud nemá souběh, nemá jinou daňovou povinnost a nechce uplatňovat např. děti, úroky z úvěru.....to už musíte nastudovat v ZDP.
>Moc děkuji za odpovědi a poprosím ještě o upřesnění.
>
>Pokud by měl zaměstnanec do srpna tohoto roku příjmy
>ze zaměstnání v Bulharsku a od září do konce roku u
>nás v ČR, jak by to bylo potom s DP a RZ?
>
>Ještě jednou děkuji.
dáte mu potvrzení o zdanitelných příjmech a at si sám udělá danové přiznání.
>
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Více jak 1100 korun za to, že vám dají důchod. Přitom nemusíte platit nic
Od sedel po originální brýle. Přinášíme 10 zajímavých příběhů podnikatelů za rok 2025
Velký manuál k paušální dani OSVČ pro rok 2026
Výpočet důchodu se v roce 2026 změní
Výše záloh na nemocenské pojištění, které zaplatí OSVČ v roce 2026
Špehování konkurence za pár stovek: Jak najít jejich slabiny a vytěžit z toho maximum
10. 9. 2014 12:47
Dobrý den,
měla bych dotaz ohledně slevy na dani na poplatníka občana EU (Bulhar).
Trvalé bydliště má v Bulharsku, předložil nám jen "Potvrzení o přechodném pobytu na území ČR" (bydliště v potvzrení uvedené už prý neplatí) , a doklad o přidělení rodného čísla. Již v minulosti v ČR pracoval.
1) Myslím si, že je tedy daňový nerezident a nemá nárok na slevu na poplatníka. Je to správně?
2) Na konci roku mu mám jen vystavit potvrzení o příjmech? Musí si podat DP?
3) Jaké doklady je potřeba po tomto zaměstnaci požadovat a na co si dát pozor?
4) Na ÚP jsem ho nahlásila, ale s dvoudenním zpožděním. Myslíte si, že je to velký problém?
Omlouvám se, že se takto ptám, ale nikdy jsem zaměstnance občana z EU nepřihlašovala.