Sleva na poplatníka - občan EU

• (neregistrovaný)

10. 9. 2014 12:47

Dobrý den,

měla bych dotaz ohledně slevy na dani na poplatníka občana EU (Bulhar).

Trvalé bydliště má v Bulharsku, předložil nám jen "Potvrzení o přechodném pobytu na území ČR" (bydliště v potvzrení uvedené už prý neplatí) , a doklad o přidělení rodného čísla. Již v minulosti v ČR pracoval.

1) Myslím si, že je tedy daňový nerezident a nemá nárok na slevu na poplatníka. Je to správně?
    2) Na konci roku mu mám jen vystavit potvrzení o příjmech? Musí si podat DP?
    3) Jaké doklady je potřeba po tomto zaměstnaci požadovat a na co si dát pozor?
    4) Na ÚP jsem ho nahlásila, ale s dvoudenním zpožděním. Myslíte si, že je to velký problém?

Omlouvám se, že se takto ptám, ale nikdy jsem zaměstnance občana z EU nepřihlašovala.

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 10. 9. 2014 12:51

Kara (neregistrovaný)

Re: Sleva na poplatníka - občan EU
      ad1) I daňoví nerezidenti (ať už z EU nebo mimo EU) mají při podepsání prohlášení nárok na slevu na poplatníka. Jen jim nebudete dávat zvýhodnění na dítě.
      ad2) Ano.
      ad3) Jestli už tu pracoval, tak má i přidělené číslo zdravotní pojišťovnou.
      ad4) Myslím, že z toho nic nebude.

• 10. 9. 2014 12:57

jasná. (neregistrovaný)

To, že jste zaměstnance nahlásila na ÚP s 2 denním zpožděním bude problém ve chvíli, kdy vám ÚP příjde na kontrolu. Já jsem v den nástupu poslala hlášení na ÚP poštou, obdrželi o den později a dostali jsme při kontrole pokutu něco přes 2 000,-Kč (už je to asi 2,5 roku zpět).
      Daňový nerezident si může v měsíci uplatnit slevu na poplatnáka, popř. slevu na studenta. Ostatní slevy + daňové zvýhodnění pouze v roce podáním daňového přiznání.
      Pošlete jej na FÚ, aby mu vystavili da ńový domicil, pokud si nejste jistá rezidentstvím.

• 10. 9. 2014 13:01

jasná. (neregistrovaný)

U bodu 2 odpověď Kary upřesním. Vy můžete zaměstnanci udělat RZD pokud nemá souběh, nemá jinou daňovou povinnost a nechce uplatňovat např. děti, úroky z úvěru.....to už musíte nastudovat v ZDP.

• 10. 9. 2014 13:11

Mařenka (neregistrovaný)

Moc děkuji za odpovědi a poprosím ještě o upřesnění.

Pokud by měl zaměstnanec do srpna tohoto roku příjmy ze zaměstnání v Bulharsku a od září do konce roku u nás v ČR, jak by to bylo potom s DP a RZ?

Ještě jednou děkuji.

• 10. 9. 2014 15:31

sonka1 (neregistrovaný)

>Moc děkuji za odpovědi a poprosím ještě o upřesnění.
      >
      >Pokud by měl zaměstnanec do srpna tohoto roku příjmy
      >ze zaměstnání v Bulharsku a od září do konce roku u
      >nás v ČR, jak by to bylo potom s DP a RZ?
      >
      >Ještě jednou děkuji.

dáte mu potvrzení o zdanitelných příjmech a at si sám udělá danové přiznání.
      >

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).