Re: exekuce a vyživované osoby
>Dobrý den,
>nevím, zda mám do základní nezabavitelné částky , pro
>výpočet exekuce počítat dva synové naší zaměstnankyně.
>Jednomu je 25 let a druhému 22 let. Nestudují, ale
>jsou vedeni na úřadu práce. Můžu je započítat, když si
>sami nevydělávají, jak mi tvrdí zaměstnankyně? Je to
>někde uvedeno v nějakém zákoně?
>Děkuji Vám moc za odpovědi a přeji všem krásný den.
Tuto problematiku řeší zákon o rodině.
Vzájemná vyživovací povinnost rodičů a dětí
§ 85
(1) Vyživovací povinnost rodičů k dětem trvá do té doby, pokud děti nejsou samy schopny se živit.
A teď babo raď, to jsou ty naše zákony. Jsou schopni se sami živit?
Když k tomu ještě přidám zákon o státní sociální podpoře 117/1995, pak bych je neuplatňovala. Určitě bych je neuplatňovala. Ale třeba se mýlím.
Měla jsem případ, kdy zaměstnaec žil ve společné domácnosti s maminkou a uplatňoval jí jako vyživovanou osobu - doložil mi rozhodnutí ze soudu, že má vůči matce vyživovací povinnost. Pokud by zaměstnanec trval na tom, že máte děti uplatňovat, ať vám donese rozhodnutí ze soudu. Jinak ne.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Velký manuál k paušální dani OSVČ pro rok 2026
Výpočet důchodu se v roce 2026 změní
Výše záloh na nemocenské pojištění, které zaplatí OSVČ v roce 2026
Špehování konkurence za pár stovek: Jak najít jejich slabiny a vytěžit z toho maximum
Mzdové účetnictví v roce 2025 aneb krátké ohlédnutí končícím rokem
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
11. 9. 2014 6:23
Dobrý den,
nevím, zda mám do základní nezabavitelné částky , pro výpočet exekuce počítat dva synové naší zaměstnankyně. Jednomu je 25 let a druhému 22 let. Nestudují, ale jsou vedeni na úřadu práce. Můžu je započítat, když si sami nevydělávají, jak mi tvrdí zaměstnankyně? Je to někde uvedeno v nějakém zákoně?
Děkuji Vám moc za odpovědi a přeji všem krásný den.