Re: auto s výpůjčkou a uplatňování DPH z
Náklady na pohonné hmoty nebudete z účetních nákladů firmy vylučovat. Stále to jsou náklady firmy, jen nebudou daňově uznatelné pokud budete chtít využít paušální výdaj na dopravu silničním motorovým vozidlem.
>>>>>máme auto na úvěr se zajišťovacím převodem a
>>>>>výpůjčkou, je mi jasné, že můžu uplatňovat pouze
>>>>>náhrady dle
>>>>>vyhlášky bez základní náhrady za opotřebení, ale můžu
>>>>>si
>>>>>uplatňovat DPH ze skutečných PHM, přičemž na konci
>>>>>roku vyloučím z nákladů firmy a uplatním cestovní
>>>>>náhrady? Jedná se mi o to, že i když v jiných
>>>>>případech
>>>>>uplatňuji paušál, tak si můžu pro účely DPH
>>>>>uplatňovat
>>>>>dph
>>>>>z PHM s tím, že vedu knihu jízd a na konci roku
>>>>>"vyhodím" tyto položky z daňových nákladů a uplatním
>>>>>paušál.
>>>>>Je to možné použít i v tomto případě?
>>>>
>>>>Nerozumím, pokud se jedná pouze o podmínku zajištění
>>>>splácení úvěru, máte vozidlo ve vlastnictví - proč
>>>>neuplatňujete odpisy?
>>>>Jaké náhrady si chcete uplatnit?
>>>Promiňte, ale dotaz nezněl na odpisy apod., ale na
>>>spotřebované pohonné hmoty jakým způsobem uplatňovat
>>>-
>>>odpisy samozřejmě uplatňuji.
>>
>>
>>Náklady na pohonné hmoty nebudete z účetních nákladů
>>firmy vylučovat. Stále to jsou náklady firmy, jen
>>nebudou daňově uznatelné pokud budete chtít využít
>>paušální
>>výdaj na dopravu silničním motorovým vozidlem.
>myslela jsem tím vyloučit z daňových nákladů, čili
>nebudou daňově uznatelné... lze tento způsob využít i u
>auta ve výpůjčce (podobně jako když mám auto na
>paušál)? tak zní můj dotaz
>
A jak jinak to udělat, stále budou spotřebované pohonné hmoty nákladem firmy.
stále mi jde pouze o dph ne o náklady - setkala jsem se s názorem na finančním úřadě, že když uplatňuji paušál nemůžu si uplatňovat dph z phm, ale jiná pracovnice zase s tím neměla problém, proto zjišťuji, jaké má kdo další zkušenosti
Re: uplatňování DPH a"paušál na dopravu"
ano, vím o tom, ale toto je přecejen jiný případ než paušál, jedná se o vypůjčené auto - můžu vůbec u takového uplatňovat dph z PHM? sice jej odpisuji, takže ho mám v majetku, ale přesto se mi to nějak příčí. Připadá mi to jakobych měla auto půjčené od souseda a chtěla si uplatňovat dph z PHM - to bych řekla jednoznačně, že to nejde, protože uplatňuji náhrady dle vyhlášky. Tohle je trošku jiné a tak jsem na vážkách.
Re: uplatňování DPH a"paušál na dopravu"
Když si ho vypůjčíte jako zaměstnanec s pojedete s ním na služební cestu, tak byste to měla správně.
Ale pokud by si vozidlo vypůjčila firma, uzavřela smlouvu o půjčení, tak by měla na odpočet DPH nárok.
Je to firemní vozidlo? Jezdí se s ním pro firemní účely? Jsou pohonné hmoty využity pro ekonomickou činnost firmy? (vynechám teď paušál na dopravu a krácení DPH) Tak proč by se nemohly uplatnit náklady a odpočet DPH?
Když se firemní vozidlo rozbije a firma si půjčí náhradní v autopůjčovně - tam také nebudete počítat "náhrady", ale do nákladů dáte skutečné náklady.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Od sedel po originální brýle. Přinášíme 10 zajímavých příběhů podnikatelů za rok 2025
Velký manuál k paušální dani OSVČ pro rok 2026
Výpočet důchodu se v roce 2026 změní
Výše záloh na nemocenské pojištění, které zaplatí OSVČ v roce 2026
Špehování konkurence za pár stovek: Jak najít jejich slabiny a vytěžit z toho maximum
Mzdové účetnictví v roce 2025 aneb krátké ohlédnutí končícím rokem
11. 9. 2014 10:22
máme auto na úvěr se zajišťovacím převodem a výpůjčkou, je mi jasné, že můžu uplatňovat pouze náhrady dle vyhlášky bez základní náhrady za opotřebení, ale můžu si uplatňovat DPH ze skutečných PHM, přičemž na konci roku vyloučím z nákladů firmy a uplatním cestovní náhrady? Jedná se mi o to, že i když v jiných případech uplatňuji paušál, tak si můžu pro účely DPH uplatňovat dph z PHM s tím, že vedu knihu jízd a na konci roku "vyhodím" tyto položky z daňových nákladů a uplatním paušál. Je to možné použít i v tomto případě?