Re: společník a jednatel s.r.o. 2014
Dobrý den, toto by mě také zajímalo a ještě mám další dotaz k tématu. Jednatelka je na rodičovské dovolené, žádnou odměnu z výkonu funkce v tomto roce nepobírá. Může i přesto dostávat "zaměstnanecké" benefity jako příspěvek na penzijní připojištění, příspěvek na dovolenou atd.?
Re: společník a jednatel s.r.o. 2014
ve stručnosti - pokud jednatel nemá smlouvu o výkonu fce jednatele, má se zato, že tak koná bezplatně.. může mít uzavřen PP, ale pozor - nesmí to být na činnost, která je totožná s tím, co dělá jednatel (např. ředitel - řídí chod firmy - což dělá jednatel; takže PP na ředitele nelze, ale lze např. na IT pracovník, skladník atd)..
A k druhému dotazu - pokud má jednatelka, která je na RD, uzavřenu smlouvu o výkonu fce jednatele, kde má uvedeny benefity, tak je lze vyplácet/dostávat. Pokud však žádnou smlouvu o výkonu fce jednatele nemá uzavřenu, nemá nárok ani na žádné benefity.
Smlouva o výkonu fce jednatele musí být schválena VH.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Velký manuál k paušální dani OSVČ pro rok 2026
Výpočet důchodu se v roce 2026 změní
Výše záloh na nemocenské pojištění, které zaplatí OSVČ v roce 2026
Špehování konkurence za pár stovek: Jak najít jejich slabiny a vytěžit z toho maximum
Mzdové účetnictví v roce 2025 aneb krátké ohlédnutí končícím rokem
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
13. 9. 2014 9:15
Dobrý den, četla jsem nějaké články na téma změny u sro od 2014 a nějak si nejsem jistá, zda to chápu dobře. Vycházela jsem hlavně z pana Běhounka. Pokud mám sro s jediným jednatelem a společníkem (jedna osoba), lze uzavřít smlouvu o výkonu funkce jednatele, ale nemusí být. Nicméně společník obstarává chod firmy a tak jsem čekala, že bude mít pracovní smlouvu. Podle pana Běhounka by to tak být nemělo a měla by to být smlouva příkazní. Tady jsem se ale ztratila, myslela jsem, že odměna bude normálně podléhat danění dle § 6 a odvodu sp a zp. Děkuji za radu. L