Re: daně u důchodců
Víme to tady všichni a už se tu o tom dlouho píše. Pokud důchodce nepodepsal prohlášení a dosud mu byla srážena daň bez uplatnění slevy (buď zálohová nebo u DPP do 10tisíc srážková), tak teď může podepsat prohlášení, zatrhnout, že uplatňuje slevu a ta mu bude dána od následujícího měsíce. Pokud by to prohlášení podepsal se srpnovým datem, byla by mu dána sleva už ve výplatě za srpen. Ale pokud podepíše prohlášení až se zářijovým datem, bude mu dána sleva až z výplaty za říjen. RZD udělat nepůjde, ale v přiznání si pak slevu uplatní za celý rok.
Zaměstnanci /starobní důchodci/ pracuji na HPP i na DPP. Někteří podepsali prohlášení a neuplatňuji 2070 a někteři nepodepsali a mají srážkovou daň. Neví, jak to provést. Srážková půjde také do RZD, takže podle mě se jim vrátí v ročním jako srážková, tak zalohová, nebo se pletu?
Pokud mají srážkovou daň a chtějí uplatnit slevu na poplatníka, pak jim nemůžete provést RZD, musí si podat daňové přiznání. Ti, co mají zálohovou daň, těm budete mohla RZD provést a uplatnit slevu na poplatníka. Já osobně preferuji podepsat prohlášení teď, aby vysoké vratky daně z RZD příliš nezatěžovaly zaměstnavatele.
Pro Katka33
jste mzdová účetní? Studujete alespoň občas zákony? Co občasné pročtení stránek MFČR? např. http://www.financnisprava.cz/
Sleva na dani pro starobní důchodce
Informace pro poplatníky pobírající starobní důchod v návaznosti na nález Ústavního soudu ze dne 10. července 2014 sp. zn. Pl. ÚS 31/13, který byl vyhlášen dne 4.8.2014 ve Sbírce zákonů č. 162/2014 v částce 66: ....
Nejčastější dotazy na uplatnění základní slevy (aktualizováno)
Prohlášení k nálezu Ústavního soudu
... atd.
>>>>>>>>>Dobrý den,
>>>>>>>>>
>>>>>>>>>ví někdo, jak je to s dani u důchodců? Pokud pracuje
>>>>>>>>>starobní důchodce a nepodepsal prohlášení, jak to
>>>>>>>>>provést? Uplatňuje srážkovou daň, dát mu podepsat
>>>>>>>>>prohlášení teď, nebo až v ročním zúčtování.Od kdy
>>>>>>>>>bude
>>>>>>>>>mít
>>>>>>>>>nárok na slevu 2070?
>>>>>>>>>
>>>>>>>>
>>>>>>
>>
>>Dobrý den, prosím o zodpovězení. Pokud dodatečně
>>podepíší :o(, co musím udělat? Přepočítat každý měsíc
>>zvlášť a podat žádost na FÚ o převedení na zálohový
>>účet?
>>Prosím poraďte, zřejmě mě to bude čekat a ještě jsem
>>to
>>nikdy neřešila.
>
>Pro Katka33
>jste mzdová účetní? Studujete alespoň občas zákony? Co
>občasné pročtení stránek MFČR? např.
>http://www.financnisprava.cz/
>
>Sleva na dani pro starobní důchodce
>
>Informace pro poplatníky pobírající starobní důchod v
>návaznosti na nález Ústavního soudu ze dne 10.
>července 2014 sp. zn. Pl. ÚS 31/13, který byl vyhlášen dne
>4.8.2014 ve Sbírce zákonů č. 162/2014 v částce 66: ....
>Nejčastější dotazy na uplatnění základní slevy
>(aktualizováno)
>Prohlášení k nálezu Ústavního soudu
>... atd.
Ano, to vše jsem četla i to, že se nebude zpětně přepočítávat zálohy na daň..... Jenže, paní měla srážkovou daň, nyní podepsala, ale daňové přiznání si nechce udělat ( i když jsem jí nabízela, že jí pomůžu). Ano,i mzdová jsem, ne tak dlouho, ale ano jsem. A píšu tady o radu, protože jsem si myslela, že mi bude poskytnuta :o(
Dle mého názoru buď si zaměstnankyně-důchodkyně udělá daňové přiznání, nebo nemá šanci dostat srážkovou daň 2014 zpět.
Ale jsou i jiné názory které říkají, že lze podepsat nyní prohlášení poplatníka daně a dále po konci roku 2014 ještě navíc zpětně prohlášení poplatníka daně současně s žádostí o roční zúčtování daně a pak lze srážkovou daň převést na zálohovou za celý rok a vrátit ji.
Co je správně, nevím.
Nepodepsané prohlášení u HPP = zálohová daň. Nepodepsané prohlášení u DPP nad 10000 Kč = zálohová daň. Nepodepsané prohlášení u DPP do 10000 Kč = srážková daň.
V žádném z těchto případů nelze udělat RZD. Ale mohou si podat přiznání, do kterého se mohou zahrnout jak příjmy daněné zálohovou daní, tak příjmy daněné srážkovou daní a tyto zálohové i srážkové daně. A v tomto přiznání uplatní celoroční slevu na poplatníka.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Velký manuál k paušální dani OSVČ pro rok 2026
Výpočet důchodu se v roce 2026 změní
Výše záloh na nemocenské pojištění, které zaplatí OSVČ v roce 2026
Špehování konkurence za pár stovek: Jak najít jejich slabiny a vytěžit z toho maximum
Mzdové účetnictví v roce 2025 aneb krátké ohlédnutí končícím rokem
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
15. 9. 2014 11:45
Dobrý den,
ví někdo, jak je to s dani u důchodců? Pokud pracuje starobní důchodce a nepodepsal prohlášení, jak to provést? Uplatňuje srážkovou daň, dát mu podepsat prohlášení teď, nebo až v ročním zúčtování.Od kdy bude mít nárok na slevu 2070?
Děkuji za odpovědi