Re: OT: co Vám z ZP přijde nejabsurdnějš
Nebo zoufalý poradce (daňový).
Absurdní je v tomto státě to, že zákony tvoří přvážně neumětelové, kteří si nedohlédnou ani na špičku nosu. Nakonec se v tom nevyznají ani ti, co to vytvořili. Hlavně, že tam vpašují "cokoliv", co pomůže vyvoleným krást a být beztrestný.
Ovšem to je na jinou diskuzi. Ne tady.
Tak mně tam toho přijde na hlavu více, ale jen namátkou např. prodloužení výpovědní doby. Zaměstnavatel zruší pracovní místo např. k 1.12. Včas dá zaměstnanci výpověď pro nadbytečnost. Zaměstnanec hned počátkem výpovědní doby onemocní a celou ji promarodí. Neprohlásí, že na prodloužení netrvá, čili prodloužení je a pracovní poměr neskončí. Ale protože jeho pracovní místo již zaniklo a zaměstnavatel mu nemůže přidělovat práci, je nucen ho platit další 2 měsíce za nic. Tak toto mi přijde jako šílenost.
>>>>>>>>a co naopak užitečné a praktické? Jen takové
>>>>>>>>odlehčené
>>>>>>>>téma :)
>>>>>>>
>>>>>>>a co vlastně myslíte pod "ZP"?
>>>>>>
>>>>>>Zákoník práce 262/2006 Sb :)
>>>>>
>>>>>Tak mně tam toho přijde na hlavu více, ale jen
>>>>>namátkou např. prodloužení výpovědní doby.
>>>>>Zaměstnavatel
>>>>>zruší pracovní místo např. k 1.12. Včas dá
>>>>>zaměstnanci
>>>>>výpověď pro nadbytečnost. Zaměstnanec hned počátkem
>>>>>výpovědní doby onemocní a celou ji promarodí.
>>>>>Neprohlásí,
>>>>>že na prodloužení netrvá, čili prodloužení je a
>>>>>pracovní poměr neskončí. Ale protože jeho pracovní
>>>>>místo již
>>>>>zaniklo a zaměstnavatel mu nemůže přidělovat práci,
>>>>>je
>>>>>nucen ho platit další 2 měsíce za nic. Tak toto mi
>>>>>přijde jako šílenost.
>>>>
>>>>A mně zase, že MD je z hlediska nároku na vznik
>>>>dovolené výkonem práce. RD už nikoliv.
>>>
>>>Že některé §§ zákoníku práce dopadají i na OSVČ
>>
>>Které
>např.?
>
>
>http://www.bozpostrava.cz/co-musim-mit-jako-osvc-bez-zamestnancu-splneno-z-hlediska-bozp/
No jasně, stát musí živnostníkům chránit zdraví, i kdyby je měl přivést svojí buzerací do blázince. Před blázincem se OSVČ ochrání, když se včas na podnikání vykašle anebo když se vykašle na nesmyslné předpisy a živnostničí jak umí a hledí si svého (a nejlépe, když o těch předpisech ani neví, čím míň ví, tím líp spí).
>
>
Asi chápu/nechápu, že takový malíř, který nebude dodržovat bozp, tak mu budou schopni napařit pokutu, za to že sám sobě nezajistil podmínky.
Jen by mě zajímalo, kdyby se při práci zabil, jak by si pak sám sobě vyplatil odškodné, z článku jsem vydedukoval, že zemřeli dva lidé, zaměstnavatel i zaměstnanec ;-))
==Rádi bychom rovněž upozornili, že Státní úřad inspekce práce není oprávněn k výkladu právních předpisů, protože toto může učinit pouze jejich tvůrce nebo soud.==
Píší to tady hezky ale když přijdou, tak ty právní předpisy "vykládají" jako by měli u rusuturu nátrubek.
Ani tvůrce toho předpisu by to lépe "nevysvětlil"!
Vypadá to, že pacholci opisují od ing. Sedlákové z MFCR:
Přeposílám odpověď MF na posílání DP elektronicky.
Dále si Vás dovolujeme upozornit na skutečnost, že
Ministerstvo financí není oprávněno k závaznému výkladu právních předpisů a rovněž
ani k poskytování právního poradenství v individuálních záležitostech.
Toto je to nejdůležitější ! co je v každé odpovědi podepsané ing. Sedlákovou
Hezký den
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Výpočet důchodu se v roce 2026 změní
Výše záloh na nemocenské pojištění, které zaplatí OSVČ v roce 2026
Špehování konkurence za pár stovek: Jak najít jejich slabiny a vytěžit z toho maximum
Mzdové účetnictví v roce 2025 aneb krátké ohlédnutí končícím rokem
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
16. 9. 2014 10:47
a co naopak užitečné a praktické? Jen takové odlehčené téma :)