Přechod od účetní firmy k jiné

• (neregistrovaný)

16. 9. 2014 14:27

Dobrý den ,firma ,která mám vede 24 let komplet.podv.účetnictví bude ukončovat činnost tzn. že úplně zanikne.
    Velmi vážné zdrav.problémy vedou majitelku k ukončení činnosti a ostatní zaměstnanci této firmy budou dělat na živn.listy samostatně.
    Prosím vás jak by jste to řešili. Mě napadá jenom vyzvat FU, OSSZ a zdrav.pojišťovny k mim. kontrolám. Děkuji moc za radu.

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 16. 9. 2014 14:37

alen1 (neregistrovaný)

OT: Re: Přechod od účetní firmy k jiné
      No já nevím, ale pokud Vám firma vedla 24 let účetnictví, určitě minimálně sociální a zdravotní pojišťovny kontrolovaly odvody za zaměstnance.
      Asi jste u účetní firmy, pokud jste tam byli 24 let, byli spokojeni. Jinak byste dávno odešli.
      Tak proč teď, když má majitelka vážné zdravotní problémy, chcete poslat kontroly a již tak složitou situaci jí komplikovat.
      Nerozumím tomu.

• 16. 9. 2014 14:45

. (neregistrovaný)

Re: OT: Re: Přechod od účetní firmy k ji
      Vyzvat FU k mimořádné kontrole, spadli jste na hlavu?

• 16. 9. 2014 15:06

mirka..p (neregistrovaný)

A co chcete řešit? Aby Vám instituce zkontrolovaly, že máte účetnictví vedené dobře? Tak si najměte auditora, ten Vám to rámcově zkontroluje. Hlavně bych tedy řešila nového účetního nebo účetní firmu.

• 16. 9. 2014 15:18

Katka2 (neregistrovaný)

Vidím, že nejsem jediná, komu unikla pointa.

• 16. 9. 2014 15:28

alen1 (neregistrovaný)

Možná chtějí majitelku účetní firmy za příkladnou spolupráci (24 let) odměnit takovým velmi neobvyklým způsobem.

• 16. 9. 2014 15:49

mirka..p (neregistrovaný)

Já ale vážně nechápu ten důvod? Klienti, se kterými dlouhodobě spolupracuji mi přece musí věřit, bez toho se tato práce dělat nedá. A asi by mě dost sebralo, kdyby na mě někdo po čtvrtstoletí spolupráce poštval všechny možné kontroly.....

• 16. 9. 2014 15:52

Jana 1 (neregistrovaný)

Děkuji za odpovědi,rozhodně to nebylo myšleno ve zlém ty kontroly.
      Ano máte pravdu soc i zdrávka kontroly byly a novou firmu musíme
      taky najít. Ty kontroly tak trochu navrhla paní majitelka,když nám to oznámila, aby naše spolupráce byla ukončena v pořádku.
      Já jsem jenom chtěla vědět jak je to třeba jinde,když někdo přechází k jiné firmě. Nemáme s tím zkušenosti,proto jsem se tak nějak ,,chytla,, těch kontrol,domnívali jsme se ,že je to i snad povinnost.
      U nás např. musíme hlásit i změny tel.čísel a když tu byla povodeň tak se nám tu brodily kontroly v bahně,aby zjistili co je jak poškozeno a kde se musí nechat udělat ověření,ohledně dokladů atd. Taková jsou u nás pro všechny pravidla, proto i tento dotaz.

• 16. 9. 2014 16:27

. (neregistrovaný)

Tak jo, snad už jsem vychladla a budu schopna přiměřeně odpovědět.
      Spolupráce trvající takovou dobu, je dnes nadstandardní. Být majitelem firmy, tak bych se podle toho i chovala. Takže jako první bych zjistila, jak a čím mohu svému partnerovi pomoci.
      Za druhé bych se snažila získat toho nejlepšího člověka ze "zanikající" firmy pro sebe. Toho nejlepšího pro moji firmu. Kdo zná zákony, kdo má praxi a ještě lépe – kdo zná /alespoň účetně/ „moji“ firmu. A kdo mi řekne kdo je pro mně nejlepší? Kdo jiný, než majitel účetní firmy.
      Kontroly bych v tomto okamžiku neřešila, z mého hlediska nejsou relevantní. A už vůbec nejsou povinné. Ze správy sociálního zabezpečení jsou kontroly pravidelně co dva-tři roky. Ze zdravotních pojišťoven jsou podle velikosti firmy, ale je to podobné. A kdo nezažil kontrolu z Finančního úřadu je šťastný muž - či šťastná žena. Protože, jak mi nejedna pracovnice kontroly FÚ řekla, "My musíme vždy něco najít a kontrolujeme papíry a účetnictví tak dlouho, dokud něco nenajdeme".
      Sama jsem se před časem setkala s přáním klienta, abych se zúčastnila kontroly na OSSZ ještě před tím, než ukončíme vzájemnou dlouholetou spolupráci. Ale bylo to z důvodu, že jsem firmu jako externí účetní sama opouštěla /déletrvající pobyt mimo pevninu ČR/ a klient se obával, co si s novou cizí paní účetní při kontrole počne. Na vyžádanou mimořádnou kontrolu si nás vzala vedoucí kontrolního oddělení OSSZ a byl docela problém s tím jí vysvětlit, proč si majitel firmy vyžádal kontrolu před normálním termínem.
      Když, jako majitel firmy, sám požádáte o kontrolu, tak je to pro český úřad, jako kdybyste mu zamávali červeným hadrem před čumákem. Hned si řeknou, co tam asi najdou, když sám majitel nevěří vlastní účetní a žádá o kontrolu?

• 16. 9. 2014 16:28

. (neregistrovaný)

.. dokončení příspěvku ..
      Pokud to ještě půjde, tak se domluvit na ukončení k určitému datu, např. k 30.9.2014, k 31.12.2014 atd. Aby bylo možné udělat mimořádnou účetní závěrku a dokladovou inventuru k určitému datu. Ideální by bylo, pokud by při převzetí účetnictví od minulé účetní firmy byla přítomna i nová účetní firma. Samozřejmostí je zpracování předávacího protokolu. Také záleží na podmínkách uzavřené smlouvy a zda Vám externí společnost zpracovávala i daňová přiznání.

• 16. 9. 2014 17:22

Jana 1 (neregistrovaný)

Moc Vám děkuji za užitečné rady a Vaši trpělivost. Opravdu jsem nechtěla nikomu ublížit, jenom jsem potřebovala poradit.
      Firma odvedla opravdu kvalitní práci a dělali pro nás vše vč. mezd a daň.přiznání.

• 16. 9. 2014 19:08

Eva M.

Tak ať Vám odcházející účetní sama doporučí někoho, kdo by ji nahradil. Může to být někdo ze zaměstnanců, nějaký kolega či kolegyně z branže... Ideální bude, když to bude někdo, kdo zná i účetní program, v němž bylo účtováno - a bude moci dále pokračovat.

• 16. 9. 2014 20:34

T. (neregistrovaný)

Re: Přechod od účetní firmy k jiné
      Tento dotaz jsem spíš pochopila .....
      ..... jakou odpovědnost, jak dlouho, zda vůbec a kdo konkrétně nese odpovědnost u zaniklé osoby (právnické či fyzické) za poskytnuté služby.

Mám reálnou šanci, že za poskytnuté služby budu v případě pochybení dostanu náhradu?

Kdysi jme si nechali opravit, spíše udělat novou, střechu. Prováděla to fyzická podnikající osoba se zaměstnanci. Ve sml. se řešila i záruční doba. Když jme chtěli záruky po nějaké době využít, zjistili jsme, že již půl roku ma živnostník ukončenou činnost. Podle právníka by jsme se mohli domáhat poskytnutí záruční opravy u tohoto člověka, měl mít své smluvní závazky nějakým způsobem ošetřené. Situaci jsme pak řešili jinak, ale to už je věc zase jiná.

Váš dotaz se mi zdá zcela reálný.

• 17. 9. 2014 8:07

Jana 1 (neregistrovaný)

Re: Přechod od účetní firmy k jiné
      Děkuji za podporu, máte pravdu, otázek kolem ukončení je hodně např.když přijde třeba za půl roku kontrola a něco se jí nebude zdát na koho se obrátit,kdo za to bude zodpovídat,že je to takto např.zaúčtované, nová firma s tím nebude chtít nic mít společného a původní již nebude atd. nevím zdali na toto pamatuje nějaký zákon.
      Dnes ráno jsem měla schůzku s paní majitelkou a vše jsme probrali. Nabídla nám, že by si nás mohl převzít auditor co pro ni pracuje, jsme 3 firmy, které jsme u nich tak dlouho a tak jsme za tu nabídku rádi.Děkuji vám všem za pomoc a přeji hodně pracovních i osobních úspěchů.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).