Re: Společnost plátce či neplátce DPH?
>Dobrý den,
>
>mám čerstvě zapsanou společnost a zajímalo by mě jak
>je to s DPH? Mám povinnost se k platbě DPH hlásit nebo
>ne
Nemáte povinnost
a není to od nového roku automaticky že společnost
>je automaticky plátcem DPH?
Není to automaticky
K tomuto, přijala jsem již
>fakturu za služby a uvedla i DIC stejné jako IC nějak
>jsem to automaticky považovala za samozřejmost že jsem
>plátce DPH.
Pokud jste se společnost neregistrovala k DPH, není "automaticky" plátce DPH
Prosím o objasnění.
>
>Děkuji Květa
Jinak do vystavených faktur uvádějte, že NEJSTE PLÁTCE DPH, pokud nemáte přidělené DIČ, tak neuvádějte.
a to je napsáno kde? Cituji od Verlag Das.:
Otázkou je, zda tento limit ve výši 750 tis. Kč bude od nového roku skutečně platit či zda zůstane v platnosti současná hranice ve výši 1 mil. Kč. Ve hře je totiž další novela zákona o dani z přidané hodnoty, která je v současné době projednávána Poslaneckou sněmovnou. Návrh této novely je projednáván pod sněmovním tiskem č. 291 a nyní je v prvním čtení. Právě část čtvrtá této novely zrušuje snížení hranice v částce 750 tis. Kč a ponechává stávající výši 1 mil. Kč. Přičemž navrhovaná účinnost této novely je od 1. 1. 2015. Z toho pak vyplývá, že pokud tato novela (daná sněmovním tiskem 291) vstoupí 1. 1. 2015 v účinnost, ke změně v limitu pro povinnou registraci nedojde a bude i nadále ve výši 1 mil. Kč.
Pro úplnost uveďme, že ke změně v limitu pro povinnou registraci mělo dojít v návaznosti na zavedení jednoho inkasního místa. Přičemž tato změna limitu pro povinnou registraci byla zakotvena v novele zákona o dani z přidané hodnoty, kdy šlo o zákon č. 502/2012 Sb.
Povinnost uvádět, že nejsou plátci DPH do faktur, myslím, že není. Mně to ale třeba program u neplátců generuje do faktur automaticky.
Nicméně standardně se to používá pokud vím, dále se u neplátců neuvádí DIČ a do faktury se uvádí celková cena plnění (neuvádí se základ, dph atd...).
Jelikož neplátci nevystavují daňové doklady, tak pro ně neplatí ustanovení o tom, jak má DD vypadat a pokud vím, tak ustanovení o tom jak má doklad vypadat u NEPLÁTCE není :) takže se jedná spíše o nějaké zvyklosti, které ušetří čas účetní, která fakturu od neplátce přijímá.
Hezky jste mi to vysvětlila ;-)
Já tvrdím, že věta "nejsme plátci DPH" pomůže, nicméně neuvedení DIČ a neuvedení DPH plně dostačuje...
Jediný problém bývá to, že dost neplátců vastavuje Fakturu a nazývají ji daňovým dokladem, ale to je kapitola sama pro sebe.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Výpočet důchodu se v roce 2026 změní
Výše záloh na nemocenské pojištění, které zaplatí OSVČ v roce 2026
Špehování konkurence za pár stovek: Jak najít jejich slabiny a vytěžit z toho maximum
Mzdové účetnictví v roce 2025 aneb krátké ohlédnutí končícím rokem
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
18. 9. 2014 20:15
Dobrý den,
mám čerstvě zapsanou společnost a zajímalo by mě jak je to s DPH? Mám povinnost se k platbě DPH hlásit nebo ne a není to od nového roku automaticky že společnost je automaticky plátcem DPH? K tomuto, přijala jsem již fakturu za služby a uvedla i DIC stejné jako IC nějak jsem to automaticky považovala za samozřejmost že jsem plátce DPH. Prosím o objasnění.
Děkuji Květa