Re: invalidní důchod a ÚP
Právě proto. Myslela jsem předčasný po vyčerpání té podpory + dvou let bez podpory.Normální důchod až 2020, takže předčasný
nejdříve 2017. Je to právě hrozné v tomto věku. Když už je to špatné s tou prací a navíc je člověk i fyzicky omezen. A být měsíčně s část. inval. důchodem a potom si ještě nechat pokrátit ten normální, pokud k němu dospěje. Ale co jinak dělat?
Já se v tom moc nevyznám, ale jemu je víc než 55 let, může pobírat podporu rok. A mám dojem, že dále se celkově 3 roky bez pobírání podpory započítají jako pojištěná doba (takže rok + další celkem 3 roky). To krácení píšete je velké a nevratné. Navíc u předčasného důchodu nemůže mít pojištěný výdělek, takže kdyby našel zaměstnání s výdělkem, ze kterého se odvádí pojištění, nemohl by si vydělávat, aniž by mu ten důchod neodebrali.
Musíte to pak v budoucnu zvážit. Já myslím, že je lepší mít ID a k tomu si moci neomezeně přivydělat (pokud tedy práce bude).
Jsem také toho názoru. Akorát bez té podpory to budou jenom 2 roky, ten další rok je do 55 let (prý) Ty tři roky jsou celkem za celou dobu. Vyhlídky tedy nic moc. A to mu mohou taky ten důchod po nějakém roku odebrat. Tady v té věkové kategorii je takových případů většina, že ke konci produktivního věku nemají ani práci, když nějakou mají, už na ni třeba nestačí atd.
Děkuji a příjemný den.
To si špatně vykládáte, jsou to 3 roky bez podpory celkem a z toho 1 rok z doby před 55 rokem věku, takže jestli nebyl v minulosti na ÚP, tak teď mu uznají jako náhradní dobu 3 roky.
http://www.cssz.cz/templates/nejcastejsi-dotazy.aspx?NRMODE=Published&NRNODEGUID=%7bF32F8E92-38CC-465D-BCDD-1A62B86C1B5E%7d&NRORIGINALURL=%2fcz%2fo-cssz%2finformace%2fnejcastejsi-dotazy%2fnejcastejsi-dotazy-duchodove-pojisteni%2ehtm&NRCACHEHINT=Guest#duchodove73
>>>>Já se v tom moc nevyznám, ale jemu je víc než 55 let,
>>>>může pobírat podporu rok. A mám dojem, že dále se
>>>>celkově 3 roky bez pobírání podpory započítají jako
>>>>pojištěná doba (takže rok + další celkem 3 roky). To
>>>>krácení
>>>>píšete je velké a nevratné. Navíc u předčasného
>>>>důchodu nemůže mít pojištěný výdělek, takže kdyby
>>>>našel
>>>>zaměstnání s výdělkem, ze kterého se odvádí
>>>>pojištění,
>>>>nemohl by si vydělávat, aniž by mu ten důchod
>>>>neodebrali.
>>>>Musíte to pak v budoucnu zvážit. Já myslím, že je
>>>>lepší mít ID a k tomu si moci neomezeně přivydělat
>>>>(pokud
>>>>tedy práce bude).
>>>Jsem také toho názoru. Akorát bez té podpory to budou
>>>jenom 2 roky, ten další rok je do 55 let (prý) Ty tři
>>>roky jsou celkem za celou dobu. Vyhlídky tedy nic
>>>moc.
>>>A to mu mohou taky ten důchod po nějakém roku
>>>odebrat. Tady v té věkové kategorii je takových
>>>případů
>>>většina, že ke konci produktivního věku nemají ani
>>>práci,
>>>když nějakou mají, už na ni třeba nestačí atd.
>>>Děkuji a příjemný den.
>>
>>To si špatně vykládáte, jsou to 3 roky bez podpory
>>celkem a z toho 1 rok z doby před 55 rokem věku,
>>takže
>>jestli nebyl v minulosti na ÚP, tak teď mu uznají
>>jako
>>náhradní dobu 3
>>>>>roky.
>>>>>
>>
>>http://www.cssz.cz/templates/nejcastejsi-dotazy.aspx?NRMODE=Published&NRNODEGUID=%7bF32F8E92-38CC-465D-BCDD-1A62B86C1B5E%7d&NRORIGINALURL=%2fcz%2fo-cssz%2finformace%2fnejcastejsi-dotazy%2fnejcastejsi-dotazy-duchodove-pojisteni%2ehtm&NRCACHEHINT=Guest#duchodove73
>I kdyby v minulosti na podpoře byl, tak na školení nám
>paní říkala, že se počítá zpětně - to znamená, že
>přednostně se započítají ty roky, které byly po 55. roce a
>jen kdyby nebylo vyčerpáno všechno co lze započítat,
>tak se bere z dřívější doby.
Vidíte a já mám ze školení cca před 2 roky poznačené, že do 55 let 1 rok, nad 55 let 2 roky.
Zatím jsem to nemusela řešit, takže jsem ani nekoukala na stránky CSSZ.
To máte pravdu, ono to při výpočtu zpětně od konce tak vyjde, pokud měl po 55. roku alespoň ty 2 roky vyčerpané. Reaguji jen na poznámku v předchozí odpovědi - "pokud nebyl na podpoře v minulosti". Z té by paní mohla usoudit, že pokud byl na podpoře už v minulosti, tak by mu na započítání 2 let po 55. roce nic nezbylo.
K nám chodí na výpomoc na žně pán, který je také v podobné situaci. Občas si někde najde krátkodobou práci např. nočního hlídače, potom má zase nějakou dobu nárok na podporu. U nás bývá jen na příležitostné práce při evidenci na ÚP, protože větší fyzickou námahu nezvládá.
Přečtěte si ještě znovu v klidu odpovědi. S podporou se počítá na důchod vše, bez podpory potom "odzadu" od podání žádosti na důchod nejvýše 3 roky, ale z toho co je před 55. rokem nejvýše 1 rok. Pokud má 3 roky nad 55 let, tak se započítají celé, když je to 2 roky nebo méně, tak také a ještě se jde do doby před 55. rokem a z té se z doby evidence bez podpory započítá nejvýš 1 rok. Zkuste se podívat sem: http://portal.gov.cz/portal/obcan/situace/191/192/4505.html#obsah
Zároveň jsem tím trochu opravila svoji předchozí odpověď, po přečtení tohoto článku.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Výpočet důchodu se v roce 2026 změní
Výše záloh na nemocenské pojištění, které zaplatí OSVČ v roce 2026
Špehování konkurence za pár stovek: Jak najít jejich slabiny a vytěžit z toho maximum
Mzdové účetnictví v roce 2025 aneb krátké ohlédnutí končícím rokem
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
19. 9. 2014 12:02
Prosím o teoretické posouzení následujícího. Manžel, roč. 1956, doposud byl na Úp za celou dobu zaměst. 1 měsíc. Nyní má přiznán I.st. invalidity. Pokud nebude mít vhodnou práci a zaeviduje se na Úp, může čerpat nejdříve podporu a potom být 2 roky bez podpory, to by se mu počítalo jako pojištění pro následný star. důchod. POkud by tedy nepožádal o předčasný důchod, může zůstat v evidenci ÚP i nadále už bez podpory až do doby starobního důchodu? Nebo lépe požádat o předčasný star. důchod? Krácení je dost velké, odpracováno má 40 let. Děkuji moc za názory - jde spíš jen o teoretické řešení, snad ještě nějaká práce bude.