OT - Právník Zárukakvalit.cz

• 22. 9. 2014 18:01

ukázka odpovědi - z 9. 10. 2013:

Dotaz: Dobrý den, pracuji ve velké nadnárodní společnosti a na konci září 2013 mi končila pracovní smlouva na dobu určitou. 1.10.2013 jsem nastoupila do zaměstnání a plnila jsem dál zadané úkoly, které plním každý den /už je to týden, kdy pracuji bez smlouvy/. Do zaměstnání jsem normálně vpuštěna a je mi zadávána práce. Mám nárok na smlouvu na dobu neurčitou? A pokud ano, co mám podniknout, když smlouvu stále nemám? Díky za odpověď.

Právník Zárukakvalit.cz:
    Dobrý den,
    Bez existence řádné písemné pracovní smlouvy, která musí obsahovat druh práce, který má zaměstnanec pro zaměstnavatele vykonávat, místo nebo místa výkonu práce, ve kterých má být práce podle písmene vykonávána a den nástupu do práce, nedošlo ke vzniku pracovního poměru, tudíž rovněž nevznikly žádná práva a povinnosti vyplývající z pracovněprávního vztahu a to jak na straně zaměstnavatele, tak na straně zaměstnance. Proto v případě neuzavření pracovní smlouvy, Vy nemáte povinnost práci vykonávat, ale zároveň nemáte právo požadovat mzdu za vykonanou práci a zaměstnavatel nemá právo po Vás výkon práce požadovat, ale zároveň ani povinnost Vám vyplatit mzdu za již vykonanou práci. Což jsou rovněž důvody, pro které trvejte na uzavření pracovní smlouvy se zaměstnavatelem nebo popřípadě jiné dohody (dohoda o pracovní činnosti, provedení práce). V případě nečinnosti zaměstnavatele, doporučuji zaměstnání, resp. stávající pracoviště opustit.
    S pozdravem a přáním všeho dobrého Mgr. Michaela Švecová

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).