Re: zaměstnanec nechodí do práce, co s n
Dobrý den, já bych nakoupila chlebíčky, vínečko a zašla na návštěvu, abych zjistila, jestli třeba není nemocný a nepotřebuje moji pomoc. :-)
Ale teď vážně:
1. Asi se sám neozval, to byste věděli, co s ním je.
2. Sami jste ho nekontaktovali, takže nevíte jestli třeba nění nemocný.
3. Je to dobrý zaměstnanec, nebo se ho rádi zbavíte?
Pokud se ho rádi zbavíte, tak napsat áčka a soud již v minulosti judikoval, že 5 áček je porušení povinností zvlášť závažným způsobem, takže můžete zrušit pracovní poměr.
psát áčka a zrušit PP okamžitě, pokud ovšem víte, že neleží někde v komatu
Jestli není nemocný a nechodí do práce od 5.9. a dnes máme 23.9., tak už je pádný důvod k okamžitému zrušení dle § 55 (důvod - dlouhodobá neomluvená absence). Za každý den neomluvené absence musíte odvést ZP 13,5% z poměrné části minimální mzdy a pak to vymáhat po něm, tak dělejte rychle, protože mu to nebudete mít z čeho srazit. Zrušení mu zašlete doporučeně s doručenkou a pracovní poměr skončí buď dnem, kdy si dopis převezme (vrátí se Vám ta doručenka) nebo v případě nepřevzetí skončí prac. poměr posledním dnem úložní doby na poště (vrátí se Vám dopis s vyznačením posledního úložního dne).
Dejte pozor na formulaci toho zrušení a musíte v něm uvést důvod.
Co asi tak jiného ten právník radí?
Právník radí dobře. Vyhněte se zrušení PP. Vlastní zkušenost. Pokud by to šlo, poslala bych Vám rozhodnutí soudu, který jsme prohráli, kdy zaměstnanec nechodil do práce 2 měsíce. A to jsme měli všechny možné doklady, kdy jsme ho vyzývali písemně, ať přijde do práce. Soud po roce vyhrál a dostal zpětně zaplacené všechny mzdy. ZP je bohužel dělaný pro zaměstnance :(
On to odůvodnil tím, že mu nikdo ráno nikdy neřekl, co má dělat, tak prostě jednou zůstal doma. Soud uznal, že jsme za ním měli chodit a přidělovat práci. Přitom měl pracovní náplň u pracovní smlouvy, byl to administrativní pracovník. Rozepsáno soudem na cca 15 stran.
Mi to hlava nebere.
převezme
>>>>>>(vrátí se Vám ta doručenka) nebo v případě nepřevzetí
>>>>>>skončí prac. poměr posledním dnem úložní doby na
>>>>>>poště
>>>>>>(vrátí se Vám dopis s vyznačením posledního úložního
>>>>>>dne).
>>>>>>Dejte pozor na formulaci toho zrušení a musíte v něm
>>>>>>uvést důvod.
>>>>>>Co asi tak jiného ten právník radí?
>>>>>
>>>>>Právník radí dobře. Vyhněte se zrušení PP. Vlastní
>>>>>zkušenost. Pokud by to šlo, poslala bych Vám
>>>>>rozhodnutí
>>>>>soudu, který jsme prohráli, kdy zaměstnanec nechodil
>>>>>do
>>>>>práce 2 měsíce. A to jsme měli všechny možné doklady,
>>>>>kdy jsme ho vyzývali písemně, ať přijde do práce.
>>>>>Soud
>>>>>po roce vyhrál a dostal zpětně zaplacené všechny
>>>>>mzdy.
>>>>>ZP je bohužel dělaný pro zaměstnance :(
>>>>
>>>>Tak nám sem ale napište zdůvodnění tohoto rozsudku,
>>>>protože judikát je už na 5 absencí.
>>>
>>>On to odůvodnil tím, že mu nikdo ráno nikdy neřekl,
>>>co
>>>má dělat, tak prostě jednou zůstal doma. Soud uznal,
>>>že jsme za ním měli chodit a přidělovat práci. Přitom
>>>měl pracovní náplň u pracovní smlouvy, byl to
>>>administrativní pracovník. Rozepsáno soudem na cca 15
>>>stran.
>>>Mi to hlava nebere.
>>
>>A můžete ještě napsat v kterém roce to bylo ? Jestli
>>před nebo po níže citovaném judikátu ? dík
>Bylo to před 4 lety - rok 2010
díky, jen - to váš právník nepodal odvolání? zdá se mi to fakt na hlavu. Mně teda taky nikdo nepřiděluje práci, nebo spíš až moc, ale ne každý den.
No já bych se oháněla čerstvějším, ale víte o nějakém novějším, který uznal, že 5 áček je zvlášť závažné porušení pracovních povinností?
Protože za 5 áček jsme už několik pracovních poměrů zrušili a byl z toho i jeden soud, který jsme vyhráli (soud v roce 2012 uznal, že "za 5 A jsme mohli zrušit PP").
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
Kdo bude mít v roce 2026 nárok na předčasný důchod?
Ten umí to a ten zas tohle. Připomeňte si příběhy šikovných podnikatelů za rok 2025
10 nejvtipnějších vánočních reklam všech dob
Situace, kdy nemusí OSVČ platit zálohy na sociální pojištění
23. 9. 2014 13:55
Dobrý den, prosím o radu, ještě se nám to nestalo. Zaměstnanec nechodí od 5.9. do práce. Co s ním máme dělat?
Děkuji