Vedená na ÚP a dohoda o prac.čin

• (neregistrovaný)

23. 9. 2014 19:58

Dobrý den,
    jsem nezaměstnaná a vedená na úřadu práce. Vím, že si můžu jako brigádnice vydělat polovinu minimální mzdy v hrubém. Firma mi nabízí měsíční brigádu asi za 10 000 kč formou dohody. Co z toho pro mě vyplývá? Může si manžel jako podnikatel na mě za r. 2014 odečíst slevu? Děkuji Hana

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 23. 9. 2014 20:11

xJ (neregistrovaný)

Re: vedená na ÚP a dohoda o prac.čin
      Jestli by se jednalo o dohodu o provedení práce, tak vás při nahlášení (což musíte udělat nejpozději v den uzavření DPP) vyřadí z evidence na ÚP a protože z DPP do 10000,-/měsíc se neplatí žádné odvody, tak si budete muset na své ZP zaregistrovat jako osoba bez zdanitelných příjmů a platit si ZP sama. Co se týká manžela, tak záleží na tom, jestli si uplatňuje výdaje procentem nebo skutečnými výdaji.
      O dohodu o pracovní činnosti se zřejmě jednat nebude, tam by byly odvody jak na SP tak na ZP.

• 24. 9. 2014 7:07

RenataH (neregistrovaný)

Re: vedená na ÚP a dohoda o prac.čin
      Já to ještě trošku upřesním - pokud byste měla tu dohodu o provedení práce třeba od 2.10. ,od tohoto dne byste se odhlásila z ÚP, nemusíte za říjen platit zdravotní pojištění (1.10. jste na ÚP, tím máte povinnost platit ZP splněnou), pokud by DPP trvala od 1. do posledního, pak byste si ZP platit sama musela.
      A co se týče případného manželova uplatnění - tato odměna se také počítá do příjmů 68 tis.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).