Re: Změna pracovní smlouvy - jiná práce
Jednoznačně chyba zaměstnavatele, nikoliv zaměstnance. Dobu čerpání dovolené určuje zaměstnavatel, nikoliv zaměstnanec, takže pokud neměl od něj podepsanoý dodatek - neměl mu dovolenou dávat. Další možnost jste měli -
po dovolené mu nepřidělovat práci, měli jste ukončit pracovní poměr tak, jak byl sjednán a eventuelně potom uzavřít novou smlouvu. Teď s tím nenaděláte nic, jakoukoliv změnu by vám musel podepsat. Takže
Měla jsem odpověď rozepsanou (viz níže) a do toho dlouhý telefonát, takže jsem ji odklikla až teď. Paní all, já jsem to pochopila tak, že teď teprve přišel po té "dovolené" do práce, zatímco pracovní poměr měl jen do některého dne v jejím průběhu.
Pokud nepodepsal dodatek s prodloužením doby určité, tak mu pracovní poměr skončil dnem, kdy skončit měl. To znamená, že dovolenou měl jen do toho dne, kdy pracovní poměr skončil. Poté už nebyl vaším zaměstnancem. Na dobu neurčitou by pracovní poměr změnil pouze tehdy, pokud by následující den po dni, do kterého měl dobu určitou, přišel do práce a s vědomím zaměstnavatele pracoval. No a protože nepřišel (protože byl doma) a prodloužení, tak mu pracovní poměr už skončil.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Výpočet důchodu se v roce 2026 změní
Výše záloh na nemocenské pojištění, které zaplatí OSVČ v roce 2026
Špehování konkurence za pár stovek: Jak najít jejich slabiny a vytěžit z toho maximum
Mzdové účetnictví v roce 2025 aneb krátké ohlédnutí končícím rokem
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
24. 9. 2014 14:25
Prosím vás, zaměstnanec má pracovní smlouvu podepsanou na dělnickou pozici na dobu určitou, smlouva se mu prodlužovala o další měsíce opět na určitou dobu. Zaměstnanec v tu dobu měl dovolenou, nemohl podepsat dodatek o prodloužení smlouvy. Nyní přišel do práce s tím, že dodatek nepodepíše, že už musí mít smlouvu na dobu neurčitou. Což má pravdu, když nestihl podepsat dodatek na dobu určitou v termínu. Máme podezření, že to měl takto připravené a dovolenou si vzal přesně v těch 14 dnech, kdy se dodatek měl podepsat. Protože přišel s jasnou věcí, že nepodepíše, že musí mít dobu neurčitou. Po sdělení mistra mu práce nejde, zřejmě by se mu další dodatek o prodloužení nepsal. Zaměstnanec si to tímto chce pojistit. Je jasné, že je v právu, má nárok na dobu neurčitou. Poradíte co s tím dělat, když si ho ale zaměstnavatel nechat nechce? Zaměstnanec sám přiznal, že mu práce nejde, že chce přeřadit jinam. Pokud by se přeředil jinam, můžeme mu napsat novou smlouvu na novou funkci s dobou určitou?
Děkuji Kamila