Re: invalidní důchod I.stupně
Na jak dlouho je přiznán invalidní důchod - to je naprosto inviduální. Většinou po přiznání invalidního důchodu je invalida po roce pozván k posudkovému lékaři na prozkoumání zdrav. stavu a dle posouzení opět pozván po roce, 2 letech, 3 letech, 5 letech ...nebo vůbec. Je to opravdu inviduální. Při ID může zaměstnanec pracovat, výši výdělku není omezen, doporučuje se pracovat na zkrácený úvazek.
Proč za tím hledáte výhody? Invalidní důchod je určitá kompenzace toho, že člověk je nemocný a došlo u něj k poklesu pracovní schopnosti. Předpokládá se, že není schopen pracovat na 100% jako před vznikem nemoci.
No bohužel to tak bylo dříve, že peníze za ČID byly dorovnáním výdělku. Dnes mám několik pracovníků, kteří to mají jako super přilepšení. Pracují na plný úvazek , na stejném místě za stejný plat + ID navíc. A když jde o nějakou práci, která se jim nelíbí, tak se ohání zdravotním omezením. Samozřejmě nejsou takoví všichni, ale ten trend tu je.
Omlouvám se asi jsem špatně otázku položila - je nám jednou jestli bude práce na zkrácený úvazek nebo plný. Měla jsem na v čem se liší od plného úvazku (kromě pracovní doby) Odvody jsou na ZP i SP. Nebo máte zkušenost s tím že když někdo pobírá invalidní důchod a je zaměstnán na plný pracovní poměr že mu důchod odeberou? Nemám s tím žádnou zkušenost tak proto se ptám.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Výpočet důchodu se v roce 2026 změní
Výše záloh na nemocenské pojištění, které zaplatí OSVČ v roce 2026
Špehování konkurence za pár stovek: Jak najít jejich slabiny a vytěžit z toho maximum
Mzdové účetnictví v roce 2025 aneb krátké ohlédnutí končícím rokem
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
25. 9. 2014 6:13
Dobrý den chtěla jsem se zeptat jestli někdo víte jak to je - když je přiznán invalidní důchod na jakou dobu se přiznává nebo je to ovlivněno nějak věkem??? A pokud si takový zaměstnanec najde práci je jeho výdělek nějak ovlivněn případně na co má kromě na slevu na invalidu nárok? Děkuji za odpovědi