Re: od kdy můžu čerpat dovolenouod kdy m
Zaměstnavatel může dát dovolenou zaměstnanci třeba hned po nástupu, i když na ni ještě nárok nevznikl, pokud je předpoklad, že na ni nárok vznikne. Vám už nárok vznikl, a to ve výši 1/12 za každý celý měsíc (teda předpokládám, že jste od 1.7. všechno odpracoval a nemarodil). Ale termín čerpání určuje zaměstnavatel, takže pokud je potřeba, abyste byl v práci, tak Vám ji nemusí povolit (ale ne proto, že nárok nevznikl, protože ten už vznikl).
To nemusí být tak docela pravda. Představte si, že je potřeba např. nařezat nějaké trubky a nikdo jiný to udělat z nějakých důvodů nemůže. Když mu povolí dovolenou, tak nic naddělávat nemusí a trubky nebudou nařezané. Když si vezme náhradní volno, tak tam pak musí přijít (naddělat si ho) a ty trubky nařezat. Takže o přítomnost nebo nepřítomnost, ale o udělání práce.
Já bych to viděla trošku jinak. Zaměstnavatel sice nemusí s čerpáním dovolené souhlasit, ale nemůže argumentovat tím, že na ni nemá zaměstnanec nárok. Nárok na dovolenou už vznikl. Minimálně na dovolenou za odpracované dny. Tak že pokud nechce čerpání povolit, měl by mít jiný důvod a to provozní podmínky zaměstnavatele.
§ 217
Při určení rozvrhu čerpání dovolené je nutno přihlížet k provozním důvodům zaměstnavatele a k oprávněným zájmům zaměstnance.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Výpočet důchodu se v roce 2026 změní
Výše záloh na nemocenské pojištění, které zaplatí OSVČ v roce 2026
Špehování konkurence za pár stovek: Jak najít jejich slabiny a vytěžit z toho maximum
Mzdové účetnictví v roce 2025 aneb krátké ohlédnutí končícím rokem
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
26. 9. 2014 9:42
Dobrý den, nastoupil jsem do zaměstnání 1.7.2014. Smlouva uzavřena do 31.10.2014. Potřebuji 29.9. a 30.9. dovolenou a zaměstnavatel mi ji nechce povolit, že na čerpání nemám nárok a pokud potřebuji být doma ať si ty dva dny naddělám. Jak to prosím je? Děkuji za odpověď.