Re: daňová kontrola
Přesný ná zev je - Seznámení daňového subjektu s výsledkem kontrolního zjištění, vč hodnocení dosud zjištěných důkazů - předložení k vyjádření.
Dala jsem ihned žádost o stanovení přiměřené lhůty, kam jsem uvedla do data cca 15.10., žádost odeslána 14.7.
Dosud FÚ nereagoval a nevím jaké datum tedy platí, jak postupovat, když se FÚ nevyjádří a lhůtu nestanoví. Nehledě na to, že mám zákonného zástupce, ale zjištění přišlo datovkou jen daňovému subjektu, zástupce obeslán nebyl. Děkuji
A proč, když máte zákonného zástupce (předpokládám, že je zmocněn ke všem úkonům v rámci daň. kontroly), žádáte o stanovení lhůty vy, tedy zřejmě daňový subjekt a ne zákonný zástupce. Proč neinformujete zástupce? Mimo jiné, žádat o lhůtu k vyjádření v délce 3 měsíců je poněkud "troufalé". To je nepřiměřené.
Žádala jsem zřejmě proto, že vše došlo do Datovky a ne osobně zástupci a odpověd-vyjádření bych do 14 dnů určitě "nedala". Doteď zástupce nikdo neobeslal, takže jsem v situaci, kdy nevím jak reagovat a oni si na sdělení taky dali lhůtu víc jak 3 měsíce...
To je jedno, já se ptala jak se dá postupovat a né na kritiku mé žádosti o přiměřenou lhůtu. O tom, promiňte, dotaz nebyl. Zástupce jsem informovala ústně, ale já a né FÚ, on nic oficiálně nemá...
Přesný ná zev je - Seznámení daňového subjektu s
výsledkem kontrolního zjištění, vč hodnocení dosud
zjištěných důkazů - předložení k vyjádření.
Dala jsem ihned žádost o stanovení přiměřené lhůty,
kam jsem uvedla do data cca 15.10., žádost odeslána
14.7.
Dosud FÚ nereagoval a nevím jaké datum tedy platí,
jakpostupovat, když se FÚ nevyjádří a lhůtu nestanoví.
Nehledě na to, že mám zákonného zástupce, ale
zjištění přišlo datovkou jen daňovému subjektu, zástupce
obeslán nebyl. Děkuji
>Žádala jsem zřejmě proto, že vše došlo do Datovky a ne
>osobně zástupci a odpověd-vyjádření bych do 14 dnů
>určitě "nedala". Doteď zástupce nikdo neobeslal, takže
>jsem v situaci, kdy nevím jak reagovat a oni si na
>sdělení taky dali lhůtu víc jak 3 měsíce...
. Zástupce jsem informovala ústně, ale já
>a né FÚ, on nic oficiálně nemá...
náti, těžko radit, když máte zákonného zástupce a přesto zřejmě postupujete bez součinnosti s ním.
K postavení správce daně vůči Vám:
Správce daně je ve vrchnostenském postavení vůči Vám, co může on, občas nemůžete vy.
On si bohužel může dát načas, kdežto vy ne. Jen pozor na §88 odst. 4,5,6 DŘ. proto jsem se ptala, proč jste zprávu neprojednali osobně.
Neznám skutečnosti, ale...
(5) Odmítne-li se kontrolovaný daňový subjekt seznámit se zprávou o daňové kontrole nebo ji projednat anebo se jejímu projednání vyhýbá, doručí mu ji správce daně do vlastních rukou; den doručení zprávy o daňové kontrole se pokládá za den jejího projednání a ukončení daňové kontroly.
(6) Odepření podpisu zprávy o daňové kontrole kontrolovaným daňovým subjektem bez dostatečného důvodu nemá vliv na použitelnost zprávy o daňové kontrole jako důkazního prostředku. O tomto musí být ve zprávě kontrolovaný daňový subjekt prokazatelně poučen. Okamžikem bezdůvodného odepření podpisu nastávají též účinky projednání, oznámení zprávy o daňové kontrole a ukončení kontroly.
Mj. předpokládám, že máte již za cca 2,5 měsíce času námitky a zdůvodnění nachystané. Co Vám brání domluvit si termín na finančním úřadě a do protokolu vyjádření ke kontrole poskytnout? Samozřejmě v součinnosti s Vaším zástupcem.
Pokud již ovšem není pozdě. Nevím, co se dělo v rámci kontroly a proč není závěr projednán osobně.
Mj. je zástupcem daňový poradce?
Pokud ano, doporučila bych taktiku a strategii vždy konzultovat se zástupcem. DŘ je poměrně obsáhlý a leccos můžete podcenit nebo si myslet jinak, než je skutečná praxe.
No to ale nemá s §36 DŘ nic společného. Správce daně neprodlužuje lhůtu.
Naopak, může být rozpor mezi tvrzením daň. subjektu a jeho zástupcem.
Možná vyčkávají na reakce.
To je spíše na to, podívat se do spisu, co je tam a co je ve vyhledávací části.
Myslím si naopak, že selhává komunikace mezi daňovým subjektem a zástupcem, pokud je paní náti účetní, pak by to měla přenechat zástupci, on za to nese zodpovědnost a také s ním více komunikovat (zřejmě by se tady jinak neptala, pokud by komunikace byla obousměrně v pořádku).
Re: daňová kontrola - vysvětlení
Myslím tím, že neprodlužuje lhůtu to, že pokud má DS zástupce (pokud má v plné moci určeno, že jedná "plně" za subjekt), jedná správce daně se zástupcem, pokud ovšem dochází k rozporu mezi zástupcem a daň. subjektem, je to složitější.
Je tedy otázka, zda bylo platně doručeno a zda také žádost o stanovení lhůty byla platná.
Já jako DS mám zákonného zástupce, není jím daňový poradce, plná moc je uložena na FÚ. V záhlaví sdělení o kontrolním zjištění od FÚ je uvedena adresa DS i zástupce, ale bylo zasláno pouze od FÚ do datovky DS, zástupci nee. Jde mi o to, zda-li FÚ postupoval správně a zda tedy moje žádost datovkou jako DS byla správná, se zástupcem komunikuji-je to syn, který řídí firmu, já jsem jednatel. Nevím, když jsem jako DS žádala o termín do 15.10. a FÚ mi vlastně vyjádření k žádosti o stanovení přiměřené lhůty neposlal, zda-li pokračovat a odevzdat moje vyjádření,či se bránit, že neobeslali zástupce, tudíž k ničemu od FÚ nedošlo, kontrola uzavřena není, jde zatím o sdělení k šetření..., protokol o ukončení není sepsán. Nebo zda-li má zástupce poslat námitku, že s ním není jednáno a do dnešního dne nebyl obeznámen od FÚ...
náti, velmi doporučuji, pokud by šlo o větší doměrek si najmout daňového poradce, co teď "zkazíte z neznalosti" už půjde těžko napravit.
Já osobně bych nejprve jako zástupce šla dohlídnout do spisu, co tam vlastně ke kontrole vše je, požádala bych i o nahlédnutí do vyhledávací části spisu. To ovšem není práce pro "obecného zástupce".
Ten většinou neví, co hledat, ani na co se má dívat. Pak bych teprve kvalifikovaně rozhodla, co je ještě možné zachránit, udělat, jak formulovat obranu, co ještě a v jakém termínu je možné.
Jste si jistá, že jste skutečně vše převzali?
Že Vám neunikla nějaká doručovaná písemnost např. poštou?
Ještě k zástupci. Ten musí být v některých případech velmi aktivní, zejména pokud se jedná o Vaši obranu, argumentaci se závěry finančního úřadu, nemůže jen tak vyčkávat, co se poděje.
Najměte si na to v blízkosti daňového poradce, vyplatí se Vám to.
Já jako DS mám zákonného zástupce, není jím daňový
>poradce, plná moc je uložena na FÚ. V záhlaví sdělení o
>kontrolním zjištění od FÚ je uvedena adresa DS i
>zástupce, ale bylo zasláno pouze od FÚ do datovky DS,
>zástupci nee.
Určitě? Běžte nahlédnout do spisu, jestli neposlali i zástupci.
Jde mi o to, zda-li FÚ postupoval správně a
zda tedy moje žádost datovkou jako DS byla správná
přednost má vůle DS, takže měli na žádost reagovat
Nevím, když jsem jako DS žádala o termín
>do 15.10. a FÚ mi vlastně vyjádření k žádosti o
>stanovení přiměřené lhůty neposlal, zda-li pokračovat a
>odevzdat moje vyjádření
můžete, ale FÚ měl povinnost reagovat - např. stanovit lhůtu, vyzvat k doplnění, prostě cokoliv...
Nebo zda-li má zástupce poslat
>námitku, že s ním není jednáno a do dnešního dne nebyl
>obeznámen od FÚ...
jasně, za to nic nedáte, a aspoň zjistíte, zda třeba nebyl obeslán a nevyzvedl apod....
nejhorší je "vyčkávat" a nic nedělat. zjistěte nejdřív, zda fakticky nebyl obeslán, ať už na FÚ, nebo podáním námitky.
Ptám se teda, zda-li někdo ví, zda bylo platně doručeno Seznámení DS s výsledkem kontrolního zjištění..dossud zjiš. důkazů.... (zatím se nejedná o protokol o ukončení daňové kontroly), když bylo zasláno pouze do Datovky DS a nebylo zasláno do vlastních rukou Zákonného zástupce a zda tedy moje žádost o stanovení přiměřené lhůty je platná, daňová kontrola se táhne už 1,5 roku a v dílčích zjištěních se objevuje pokaždé něco jiného od FÚ-prostě hledají a snaží se najít...
Re: znění plné moci
Těžko lze odpovědět, zda bylo platně doručeno. Neznáme přesný obsah a rozsah plné moci (přesnou textaci).
Také nevíme, co přesně bylo napsáno v seznámení DS s výsledkem kontrolního zjištění, zejména, co přesně správce daně napsal v průvodní části, atd.. Dále doporučuji prostudovat § 41, 45 DŘ, dále fikci doručení, zda nebylo zástupci doručeno fikcí.
Zákonný zástupce je můj syn, nic mu do vlastních rukou doručeno do dnešního dne nebylo, ani fikcí, jen opravdu do Datovky DS, takže by měl on dát podnět proč nereagují a nezasílají ?
1. Zástupce žádost, proč jej obešli ?
2. Já jako DS, že na žádost o přiměřenou lhůtu nereagovali a proč ??
Nebo co radíte ?
Náti, vy i Váš zástupce - syn jste proti finančnímu úřadu ve značné nevýhodě. Ani jeden neznáte daňový řád, tedy procesní postupy.
Jste jednatelka firmy, pokud máte aspoň trochu úspěšnou firmu jistě umíte delegovat. Tak postupujte stejně, delegujte tuto "velmi specializovanou činnost - komunikaci se správcem daně" na odborníka.
Také si nevrtáte zuby sama (tedy pokud nejste náhodou od fochu) a neztrácíte svůj drahocený čas, abyste dělala činnosti, které neumíte.
Dejte mu plnou moc k nahlédnutí do spisu, budete se divit, co všechno tam uvidí.
k bodu 1. - pokud nevíte jistě (a to zjistíte pouze ze spisu), zda nebylo doručeno jinak, pak si těžko můžete stěžovat.
ad 2. - nic Vám nebrání zvednout telefon a zeptat se, proč nereagují.
Jak píše 1234a nic není horšího, než nekomunikovat.
opravuji drahocenný :-(
>>
>>Zákonný zástupce je můj syn, nic mu do vlastních
>>rukou
>>doručeno do dnešního dne nebylo, ani fikcí, jen
>>opravdu do Datovky DS, takže by měl on dát podnět
>>proč
>>nereagují a nezasílají ?
>>1. Zástupce žádost, proč jej obešli ?
>>2. Já jako DS, že na žádost o přiměřenou lhůtu
>>nereagovali a proč ??
>>Nebo co radíte ?
>Náti, vy i Váš zástupce - syn jste proti finančnímu
>úřadu ve značné nevýhodě. Ani jeden neznáte daňový řád,
>tedy procesní postupy.
>Jste jednatelka firmy, pokud máte aspoň trochu
>úspěšnou firmu jistě umíte delegovat. Tak postupujte stejně,
>delegujte tuto "velmi specializovanou činnost -
>komunikaci se správcem daně" na odborníka.
>Také si nevrtáte zuby sama (tedy pokud nejste náhodou
>od fochu) a neztrácíte svůj drahocený čas, abyste
>dělala činnosti, které neumíte.
>Dejte mu plnou moc k nahlédnutí do spisu, budete se
>divit, co všechno tam uvidí.
>k bodu 1. - pokud nevíte jistě (a to zjistíte pouze ze
>spisu), zda nebylo doručeno jinak, pak si těžko můžete
>stěžovat.
>ad 2. - nic Vám nebrání zvednout telefon a zeptat se,
>proč nereagují.
>Jak píše 1234a nic není horšího, než nekomunikovat.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Výpočet důchodu se v roce 2026 změní
Výše záloh na nemocenské pojištění, které zaplatí OSVČ v roce 2026
Špehování konkurence za pár stovek: Jak najít jejich slabiny a vytěžit z toho maximum
Mzdové účetnictví v roce 2025 aneb krátké ohlédnutí končícím rokem
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
29. 9. 2014 13:42
Mám dotaz ohledně Vašich zkušeností. Probíhá mi daňová kontrola, přišlo mi od FÚ kontrolní zjištění..., dala jsem žádost o stanovení přiměřené lhůty, ale od 14.7. mi nikdo z FÚ neodpověděl, je to běžné ? jak nyní postupovat ? Děkuji