Re: Úmrtí tchána
Děkuji za odpovědi. Úplně mě rozhodila tím, na co si dělala nárok.
Říkala jsem jí že to takto nejde a vůbec se jí to nelíbylo. Tak jsem se raději přeptala. Lidé někde slyší že mají nárok na jeden celý den a berou to tak že ji zaměstnavatel pro nic za nic zaplatí 8 hodin.
Dělám nově podklady na mzdy a zaměstnanci tu byli zvyklí třeba že ošetření u lékaře ve městě kde sídlí firma, tak že mají nárok na 2 hodiny, ve vzdáleném městě že mají nárok na 4 hodiny na jednoho doktrora. Když jim říkám že mají nárok na nezbytně nutnou dobu - tzn. cesta tam, ošetření, cesta zpět, tak se jim to taky moc nelíbí.
Takže ještě jednou moc díky.
Já občas když čtu, co všechno si zaměstnanci "nárokují" na zaměstnavateli, se nestačím divit a začínám si myslet, že statistiky o nezaměstnanosti asi lžou. Přece každému musí dojít, že v těchto případech zaměstnavatel platí fakt "za nic" , určitě ne za práci, ale náhradu mzdy, kterou mu určil zákonem, nebo NV stát.
Naprosto si nedokáži představit, že bych pár hodin před pohřbem manželových rodičů ještě účtovala. Myšlenky byly úplně jinde, k tomu korigování harmonogramu, příprava občerstvení pro příbuzné, poslední úklid,... Nemluvě o snaze alespoň trochu ulevit manželovi. Ale nejsem zaměstnanec.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Výpočet důchodu se v roce 2026 změní
Výše záloh na nemocenské pojištění, které zaplatí OSVČ v roce 2026
Špehování konkurence za pár stovek: Jak najít jejich slabiny a vytěžit z toho maximum
Mzdové účetnictví v roce 2025 aneb krátké ohlédnutí končícím rokem
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
30. 9. 2014 12:20
Dobrý den, naší zaměstnankyni zemřel tchán. Má nárok na placené volno na jeden den na účast na pohřbu. Na pohřeb půjde až jednu hodinu před koncem pracovní doby. Jelikož druhá kolegyně bude doma, tak tu bude z provozních důvodů a ani nepotřebuje ten den být doma. Kdyby chtěla čerpat celý den, nějak by se to nějak udělalo a klidně by doma být mohla.
Teď za mnou přišla s tím, že když má na to §, tak jako že bychom jí zaplatili celý den jako účast na pohřbu a hodiny co oddělá, tak by měla jako přesčas a ty by si někdy vybrala.
Úplně mě tím dostala, tohle by mě teda nenapadlo. Jestliže nepotřebuje volno, tak proč čerpá náhradu mzdy za překážku v práci? Prostě to bere tak že má nárok na proplacení celých 8 hodin, tak to chce využít.
Jak byste řešili vy? Děkuji.