Re: Souběh DPP a DPČ
ÚP je jedno, jestli se jedná o DPP nebo DPČ, tam je podstatné jen to, aby měsíční hrubá odměna nepřesáhla 4250,- Kč.
Vím, že u DPP se jedná o částku 4250,-, kterou jsem nemohl překročit, ale platí i ta samá částka i u DPČ. Někde jsem četl, že tam se jedná o částce někde kolem 2500,- která je rozhodující pro placení zdrav. pojištění. Ale tato informace je ze soudku "jedna paní povídala...". Tak jestli by mi to mohl někdo objasnit. Děkuji.
§ 25:
"Zařazení a vedení v evidenci uchazečů o zaměstnání nebrání
a) výkon činnosti na základě pracovního nebo služebního poměru, pokud měsíční výdělek nepřesáhne polovinu minimální mzdy, nebo
b) výkon činnosti na základě dohody o provedení práce nebo dohody o pracovní činnosti, pokud měsíční odměna nebo odměna připadající na 1 měsíc za období, za které přísluší, nepřesáhne polovinu minimální mzdy."
Ještě bych měl jeden dotaz, kterým bych se vrátil k mé 1. otázce (..... mohu u stejného zaměstnavatele
vykonávat stejnou práci ve stejném roce, ale
tentokráte na DPČ?). Jestli by bylo možné zaslat nějaký odkaz na zákon nebo předpis, ..., ve kterém je toto uvedeno. Abych mohl na ÚP něčím doložit, že to jde. Děkuji.
Prosím Vás, na ÚP dobře vědí, že člověk, evidovaný na ÚP, nesmí mít měsíční hrubý výdělek vyšší než polovinu minimální mzdy (ta je v současnosti 8500, takže polovina je 4250). O tom je nemusíte přesvědčovat. Ale pokud budete mít v témže měsíci příjem z DPP i z DPČ, sleduje se součet obou hrubých příjmů (nesmí překročit těch 4250). Dočtete se o tom v Zákoně o zaměstnanosti 435/2004, § 25.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Výpočet důchodu se v roce 2026 změní
Výše záloh na nemocenské pojištění, které zaplatí OSVČ v roce 2026
Špehování konkurence za pár stovek: Jak najít jejich slabiny a vytěžit z toho maximum
Mzdové účetnictví v roce 2025 aneb krátké ohlédnutí končícím rokem
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
3. 10. 2014 12:45
Ukončil jsem u jednoho zaměstnavatele DPP vypršením 300 hodinového limitu. Mohu u stejného zaměstnavatele vykonávat stejnou práci ve stejném roce, ale tentokráte na DPČ? Děkuji za odpověď.