Dovolená po mateřské?

• (neregistrovaný)

6. 10. 2014 14:19

Dobrý den, moc prosím o radu. Jsem na mateřské dovolené s prvním dítětem, která mi končí v listopadu 2014. Mám smlouvu na dobu určitou do 31.12.2014 a nárok na nevyčerpanou dovolenou 17 dní. Co je pro mne lepší, zažádat zaměstnavatele o čerpání dovolené bezprostředně po ukončení mateřské dovolené nebo to mám nechat tak, a zaměstnavatel mi celou dovolenou proplatí po ukončení prac.poměru, tj. v prosinci 2014? Platí ještě, že za dobu čerpání nevyčerpané dovolené nedostanu rodičovskou dovolenou? A když mi zaměstnavatel proplatí dovolenou, tak rodičovskou budu pobírat? Prosím o radu, co je pro mne lepší. Moc děkuji.

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 6. 10. 2014 14:31

Líba (neregistrovaný)

Re: dovolená po mateřské?
      Ve vašem případě je to pravděpodobně jedno, pokud jste před nástupem na MD dlouhodobě nebyla nemocná. Dovolená se krátí po 100 zameškaných dnech.

Rodičovská dovolená je volno u zaměstnavatele, takže tu budete čerpat až po vyčerpání dovolené, jestli o ni požádáte. Vás asi zajímá rodičovský příspěvek. O ten můžete na ÚP požádat hned po skončení PPM.

• 6. 10. 2014 14:38

Kara (neregistrovaný)

Re: dovolená po mateřské?
      Pokud jste před mateřskou nemarodila, tak je jedno, jestli si tu dovolenou vyberete nebo necháte proplatit, protože v obou případech Vám vznikl nárok na celoroční výměru, která by se nekrátila (teda pokud to zaměstnání je už od počátku roku). Pokud jste marodila a dovolenou si po MD nevybrala, pak by záleželo na tom, od kdy jste marodila, protože ty dny rodičovské po MD by se přičetly k těm promaroděným a mohlo by se stát, že by se Vám nárok na dovolenou zkrátil (nebo zkrátil víc, než kdyby se dny rodičovské nepřičítaly).
      Co se týká rodičovského příspěvku, tak je jedno, jestli bude čerpat ŘD nebo mít proplacenou. O rod.přísp. požádá a bude ho pobírat ihned po MD.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).