Re: sleva na poplatníka
Záleží na tom, zda někde jinde měli v první polovině měsíce podepsané prohlášení poplatníka daně a uplatněnou slevu na daň. Dále zda do 30 dnů od nástupu podepsali Prohlášení poplatníka daně (u nového zaměstnavatele) a zde uplatnili slevu na dani.
Právě, že je někdy těžké se na tomto s nimi domluvit. Již se mi stalo, že mi dodatečně řekl zam., že vlastně měl podepsané ale neuvědomil si to. Tak si myslím, že tímto by byla jistota, že je to správně a ročním zúčtování se případně dorovná. Jen nevím, jestli v tom není nějaký problém, který já nevidím. Ještě jednou děkuji
Nesnáším papíry navíc. Nesnáším byrokracii. Přesto, po přečtení plno informací na tomto foru (a nejen na něm), co vše požadují kontrolní pracovníci FÚ - nechte si na list papíru napsat od zaměstnanců vlastní rukou Čestné prohlášení, že za měsíc xx/2014 neuplatňovali nikde jinde slevu na poplatníka (atd. atd.) s tím, že přílohou čestného prohlášení bude Potvrzení o zdanitelných příjmech od posledního zaměstnavatele.
Nejjednodušší je to u těch, kteří měli v tomto měsíci zaměstnavatele (předložili potvrzení o zaměstnání). Ty kteří ho nemají a tvrdí, že nikde zaměstnaní nebyli, bych také nechala podepsat kromě prohlášení poplatníka čestné prohlášení (souhlasím, je to zbytečná práce, v prohlášení poplatníka podepisují toto taky, ale při podpisu čestného prohlášení už jenom ten název "čestné" vypadá jinak než nějaký růžový papír. a oni mnohdy procitnou a vzpomenou si, že vlastně něco někde měli.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Výpočet důchodu se v roce 2026 změní
Výše záloh na nemocenské pojištění, které zaplatí OSVČ v roce 2026
Špehování konkurence za pár stovek: Jak najít jejich slabiny a vytěžit z toho maximum
Mzdové účetnictví v roce 2025 aneb krátké ohlédnutí končícím rokem
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
9. 10. 2014 14:34
Dobrý de, můžete mi prosím poradit, zda to myslím správně? Několik zaměstnanců nastoupilo v polovině měsíce. Je správné, když jim neuplatním slevu na poplatníka za tento první měsíc ale až od následujícího. Děkuji moc za odpověď