Důchodci a sleva za 2013

• (neregistrovaný)

10. 10. 2014 16:58

Hezké páteční odpoledne. Na finanční správě se dočteme, že analyzují a v nejbližších dnech bude vysvětlen postup, jak mohou důchodci požádat o vrácení daní za rok 2013. Z toho, co píší na finance idnes jsem pochopila, že pokud měli v roce 2013 podepsané prohlášení se zatržením uplatnění slevy (ale zaměstnavatel ji nedal, protože nemohl) a v únoru 2014 požádali o RZD, tak teď má zaměstnavatel RZD opravit a dodatečně slevu přiznat.
    Z toho plyne, že když důchodce zatrhl, že v roce 2013 neuplatňuje (protože přece slevu na popl. mít nemohl a děti také neměl), tak RZD opravit nemůžeme, přestože včas o RZD v únoru požádal Sice si může podat přiznání, ale přes RZD ne.Chápete to také tak?
    Mně to přijde na hlavu, protože přece nemohli tehdy zatrhnout, že uplatňují, když nemohli. A mně se stalo, že i když to takto některý důchodce zatrhl, tak jsem mu to já sama škrtla a zatrhla neuplatňuji, aby to bylo správně, protože to zatržené "uplatňuji" bylo tehdy špatně (děti ani nic jiného neuplatňoval a slevu na poplatníka uplatnit nesměl). No to je blbinec.
    A důchodce, který prohlášení nepodepsal a měl srážkovou daň, protože podle tehdy platných pravidel nemělo cenu podepisovat, když by stejně slevu nedostal, tak ten tu daň za rok 2013 nedostane zpět vůbec. Tak tomu říkám sprosťárna.

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 10. 10. 2014 17:31

jájina (neregistrovaný)

Re: Důchodci a sleva za 2013
      Já tedy pochopila z nějakého článku, že může - ale musí si podat sám dodatečné daňové přiznání

• 10. 10. 2014 17:42

iva. (neregistrovaný)

Srážkovou daň za rok 2013 zpět nedostane - viz dotazy a odpovědi na FS.
      http://www.financnisprava.cz/cs/dane-a-pojistne/dane/dan-z-prijmu/dotazy-a-odpovedi/casto-kladene-dotazy-sleva-na-dani-pro-starobni-duchodce-5391

• 10. 10. 2014 17:41

iva. (neregistrovaný)

>Z toho, co píší na finance idnes jsem pochopila,
      >že pokud měli v roce 2013 podepsané prohlášení se
      >zatržením uplatnění slevy (ale zaměstnavatel ji nedal,
      >protože nemohl) a v únoru 2014 požádali o RZD, tak teď má
      >zaměstnavatel RZD opravit a dodatečně slevu přiznat.
      ANO. Už to píší i na FS - dotazy a odpovědi.
      >Z toho plyne, že když důchodce zatrhl, že v roce 2013
      >neuplatňuje (protože přece slevu na popl. mít nemohl a
      >děti také neměl), tak RZD opravit nemůžeme, přestože
      >včas o RZD v únoru požádal Sice si může podat přiznání,
      >ale přes RZD ne.Chápete to také tak?
      ANO.
      >Mně to přijde na hlavu, protože přece nemohli tehdy
      >zatrhnout, že uplatňují, když nemohli. A mně se stalo,
      >že i když to takto některý důchodce zatrhl, tak jsem mu
      >to já sama škrtla a zatrhla neuplatňuji, aby to bylo
      >správně, protože to zatržené "uplatňuji" bylo tehdy
      >špatně (děti ani nic jiného neuplatňoval a slevu na
      >poplatníka uplatnit nesměl). No to je blbinec.
      Já jsem nikdy nic po nikom neopravovala. Je to jen na nich, co si tam zatrhnou. U nás všichni uvedli, že neuplatňují.
      >A důchodce, který prohlášení nepodepsal a měl
      >srážkovou daň, protože podle tehdy platných pravidel nemělo
      >cenu podepisovat, když by stejně slevu nedostal, tak ten
      >tu daň za rok 2013 nedostane zpět vůbec.
      Proč nemělo cenu podepisovat? Všichni věděli, že běží soudní spory na toto téma, takže bylo lze očekávat nějaký výsledek. A podpisem Prohlášení (mohl-li důchodce podepsat) nemohl nic ztratit.
      Promiňte, neberte to prosím osobně, ale mzdovky, které na začátku roku 2013 poradily zaměstnancům nepodepisovat Prohlášení, "protože to stejně nemá cenu, když nemá slevu" tak zaměstnance poškodily.
      Teď se na mně možná nahrne lavina stížností, že zaměstnanci jsou svéprávní - ano, jsou, ale copak možnosti zdanění skutečně detailně chápou? V mnoha případech spoléhají na to, že jim mzdovka poradí co kam napsat, aby na tom byli co nejlépe a platili minimum daní.

• 10. 10. 2014 17:55

jájina (neregistrovaný)

Pokud v roce 2013 přesáhla odměna na DoPP 5.000,-, tak to bylo zdaněno zálohovou daní - čili dle mého to vrátit lze

• 10. 10. 2014 18:46

iva. (neregistrovaný)

Samozřejmě, že ano. Ale pokud měl v 10 měsícíh srážkovou a ve dvou zálohovou, může si podat DP jen na tu zálohovou. O tu srážkovou bohužel přijde.

• 10. 10. 2014 22:13

Kara (neregistrovaný)

Počátkem r.13 spory neběžely. A já jsem naopak říkala, ať podepíší, protože pokud budou mít zálohovou daň při nepodepsaném prohl., bude pro ně podání přiznání povinné. Ovšem když se některý dohodář s malým výdělkem rozhodl nepodepsal, jeho věc.

• 11. 10. 2014 6:00

xy5

Také mi to přijde celé postavené na hlavu, když se mění pravidla po roce, kdy už je všechno vyúčtované/uzavřené. Právě proto, že jsou zam-ci svéprávní, tak si řekli, že kvůli jednomu nebo dvěma měsícům výpomoci a malému výdělku nebudou podepisovat daň. prohl., neboť to nemá smysl. A že takovýchto důchodců jsou po republice tisíce, kteří se nyní budou cítit právem poškozeni (dle mého názoru je to diskriminace, že si nemohou podat daň. př. a tím pádem přijdou o peníze). Možná se v mnoha případech jedná o lidi, kteří mají hluboko do kapsy a za každý malý přivýdělek jsou vděční - a srážková daň několik stovek je pro ně velkou částkou, kterou těžko oželí... A to nikdo z nás nemohl v loňském roce vědět , že za rok budou mzdovky zavaleny prací, když budou muset řešit v praxi tento úlet zákonodárců. Nepřipadá Vám (ostatní mzdové úč.) také někdy, že si někdo myslí, že nemáme co na práci, že stále mění zákony? copak dopředu, že mění pravidla, to ještě chápu, ale se zpětnou platností, navíc po ukončených uzávěrkách, to mi hlava opravdu nebere. Teď jenom čekám, že se ozve některý z pracujících důchodců, že aby obešel zákon, tak si na den nebo dva dny (nebo i delší dobu) nechal zrušit vyplácení starobního důchodu a teď se bude domáhat náhrady/škody... Tak to zase lituji zaměstnankyně na ČSSZ, pokud dojde ke změně zákona tak, jako v tomto případě...

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).