Důchodci 2013

• (neregistrovaný)

13. 10. 2014 13:17

Zdravím, volala jsem na FŘ ohledně dotazu jak řešit situaci, kdy důchodce podepsal a zaškrtl, že chce RZ. Všude píšou, že se má udělat oprava RZ, ale tam mi řekli, že v žádném případě. Musí se udělat pro každého zaměstnance přiznání a nebo slevu z roku 2013 zohledňovat ve mzdách v měsících 10-12/2014.
    Jsem z toho jelen. Všude se píše něco jiného.

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 13. 10. 2014 13:27

Kara (neregistrovaný)

Re: důchodci 2013
      Podepsal v roce 2013 a do 17.2.2014 podepsal žádost o RZD, které mu bylo uděláno? A měl také zaškrtnuto, že uplatňuje slevu? Musí být totiž splněny tyto 3 věci.

• 13. 10. 2014 15:58

důchodci (neregistrovaný)

Samozřejmě, ale i tak se nesmí opravit ročné zúčtování, to mi říkali dnes na finančním ředitelství.

• 13. 10. 2014 17:34

xJ (neregistrovaný)

nesmíte si plést roční zúčtování s opravou daně v měsících 10-12/2014

• 14. 10. 2014 9:27

RenataH (neregistrovaný)

Ze stránek finanční správy:
      Zaměstnavatel

1) Jak bude postupovat zaměstnavatel v případech, kdy byla předmětná sleva na poplatníka za zdaňovací období 2013 v prohlášení uplatněna, ale nebyla přiznána?

Odpověď: Pokud zaměstnanec (pracující starobní důchodce) v roce 2013 podepsal u zaměstnavatele Prohlášení poplatníka daně z příjmů ze závislé činnosti, uplatnil slevu na dani na poplatníka a bylo mu provedeno roční zúčtování záloh, ale tato sleva nebyla zaměstnavatelem přiznána, pak zaměstnavatel může provést opravu na dani podle § 38i odst. 2 zákona o daních z příjmů a předmětnou slevu dodatečně přiznat, jestliže neuplynuly 3 roky od konce lhůty pro podání vyúčtování daně z příjmů ze závislé činnosti za zdaňovací období roku 2013.
      Zaměstnavatel v souladu s tímto ustanovením o rozdíl na dani (vzniklý z titulu přiznání nároku na slevu) sníží nejbližší odvod záloh správci daně.

Chcete tvrdit, že na FŘ říkají něco jiného než na stránkách FS ?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).