Re: Zase důchodci
Dobrý den, řeším případy kdy podepsal a žádal RZ a myslela jsem, že se opraví roční zúčtování ale na finančním ředitelství mi řekli, že to nesmím, musí se udělat přiznání. Bud lidi sami nebo vy jim.
Každopádně to není automatické, není to ze zákona, ale na základě písemné řádosti mi bylo sděleno.
Viz dotazy na portálu finanční správy:
-----------
Může zaměstnanec (starobní důchodce) dodatečně uplatnit slevu na poplatníka za zdaňovací období 2013 u svého zaměstnavatele?
Odpověď: Dodatečně uplatnit slevu na poplatníka u zaměstnavatele nelze. Pouze v případě, kdy pracující starobní důchodce podepsal u zaměstnavatele na zdaňovací období 2013 Prohlášení poplatníka daně z příjmů ze závislé činnosti, uplatnil slevu na dani a bylo mu provedeno roční zúčtování záloh, avšak zaměstnavatel mu tuto slevu nezohlednil, pak zaměstnanec nárok na slevu již uplatnil a zaměstnavatel mu předmětnou slevu dodatečně přizná.
Pracující starobní důchodce však o slevu nepřichází, v jiných případech má možnost podat daňové přiznání za rok 2013, kde tuto slevu uplatní.
Dobrý den, důchodcům v roce 2013 jsem dala podepsat Prohlášení, ale protože neměli nárok na slevu na poplatníka, zaškrtli, že neuplatňují. Je to špatně? Měli uplatňovat a já slevu nezohledňovat? Jakým způsobem jako zaměstnavatel mám slevu dodatečně za rok 2013 uplatnit? Děkuji.
Zaměstnanci - důchodci věděli, že se na ně sleva na poplatníka nevztahuje, protože k 1.1.2013 pobírají starobní důchod. Proto - a na to jsem měla stejný názor - slevu neuplatňovali - ne proto, že by nechtěli, ale proto, že na ni neměli nárok. Takže jsem jim měla říct, ať si to uplatňují - to mi ale nepřipadá logické ! Z čeho jste vycházela, když jste je nechala slevu uplatňovat, třeba mi něco uniklo? Hlavně to neberte jako útok, nerada bych, aby to tak vyznělo. Je mi to děsně vrtá v hlavě :-).
Když to shrnu, nyní jim pomůžu s dodatečným přiznáním a tím bude věc bez jakýchkoli sankcí vyřízena, že?
A ještě jedna otázka: zaměstnanec je starobní důchodce zaměstnaný na DPP, v r. 2014 podepsal Prohlášení s tím, že neuplatňuje, 31.7.2014 do změn jsme napsali, že chce uplatňovat slevu na poplatníka, takže od 8/2014 uplatňuji. Může požádat o RZ za 2014 a uplatním mu celoroční slevu. Myslím si to dobře?
Předem všem moc děkuji za odpovědi, Vaší pomoci si vážím !
Neberu to jako útok. Připadalo mi logické,že kdyby nebyli důchodci, slevu bych jim uplatnila, tak jí zaškrtli, že jí chtějí uplatňovat. Neuplatnila jsem ji, ale nyní ji uplatnit mohu. Ono teda asi opravovat RZD je možná horší,než dělat daňové přiznání...
A k druhému dotazu-ano,to je správně, v RZD za 2014 muuplatníte slevu za celý rok.
Děkuji za odpověď Renato, ještě tedy jednou pro upřesnění po přečtení odkazu na Finanční správě - zaměstnanec podepsal, žádal RZ, ale neměl zaškrtnuto uplatňuji. Tzn. musí si podat Daňové přiznání za rok 2013 (ne dodatečné) a v něm uplatnit slevu a zohlednit výsledek ročního zúčtování). OK? Díky.
Krásný den a díky za trpělivost :-)
>>>>hlavě :-).
>>>>Když to shrnu, nyní jim pomůžu s dodatečným přiznáním
>>>>a tím bude věc bez jakýchkoli sankcí vyřízena, že?
>>>>
>>>>A ještě jedna otázka: zaměstnanec je starobní
>>>>důchodce
>>>>zaměstnaný na DPP, v r. 2014 podepsal Prohlášení s
>>>>tím, že neuplatňuje, 31.7.2014 do změn jsme napsali,
>>>>že
>>>>chce uplatňovat slevu na poplatníka, takže od 8/2014
>>>>uplatňuji. Může požádat o RZ za 2014 a uplatním mu
>>>>celoroční slevu. Myslím si to dobře?
>>>>Předem všem moc děkuji za odpovědi, Vaší pomoci si
>>>>vážím !
>>>Neberu to jako útok. Připadalo mi logické,že kdyby
>>>nebyli důchodci, slevu bych jim uplatnila, tak jí
>>>zaškrtli, že jí chtějí uplatňovat. Neuplatnila jsem
>>>ji, ale
>>>nyní ji uplatnit mohu. Ono teda asi opravovat RZD je
>>>možná horší,než dělat daňové přiznání...
>>>A k druhému dotazu-ano,to je správně, v RZD za 2014
>>>muuplatníte slevu za celý rok.
>>
>>Děkuji za odpověď Renato, ještě tedy jednou pro
>>upřesnění po přečtení odkazu na Finanční správě -
>>zaměstnanec podepsal, žádal RZ, ale neměl zaškrtnuto
>>uplatňuji.
>>Tzn. musí si podat Daňové přiznání za rok 2013 (ne
>>dodatečné) a v něm uplatnit slevu a zohlednit
>>výsledek
>>ročního zúčtování). OK? Díky.
>Ano,přesně tak, jenom nezapomeňte výsledek RZD zapsat
>na potvrzení o zd.příjmech, on si o něj poníží
>zaplacenou daň.
Přece ho nebudete přepisovat, zadělal byste si na problémy.
Jako zaměstnavatele nyní neuplatníte, protože zaměstnanci nenárokovali slevu na poplatníka.
http://www.financnisprava.cz/cs/dane-a-pojistne/dane/dan-z-prijmu/dotazy-a-odpovedi/casto-kladene-dotazy-sleva-na-dani-pro-starobni-duchodce-5391
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Výpočet důchodu se v roce 2026 změní
Výše záloh na nemocenské pojištění, které zaplatí OSVČ v roce 2026
Špehování konkurence za pár stovek: Jak najít jejich slabiny a vytěžit z toho maximum
Mzdové účetnictví v roce 2025 aneb krátké ohlédnutí končícím rokem
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
13. 10. 2014 14:51
Dobrý den, omlouvám se, ale já už v tom mám takový zmatek, že se musím zeptat. Já jsem totiž až do minulého týdne žila v úplném klidu, protože jsem si pamatovala, že důchodci za rok 2013 mají smůlu a bác - všechno je jinak. Já už to nějak nestíhám sledovat.
Mám tady tyto důchodce:
1) Pán pracující starobní důchodce nepodepsal prohlášení, slevu neuplatnil, podal daňové přiznání, ve kterém uplatnil životní pojištění. Podá dodatečné, ve kterém slevu na poplatníka uplatní? Co s tím již uplatněným životkem? To tam někde uvede?
2) Pán pracující důchodce, podepsal prohlášení, o RZ požádal, slevu na poplatníka neměl, uplatnil životní pojištění
3) Pán pracující důchodce, prohlášení nepodepsal, RZ nežádal a přiznání měl podat, ale nepodal ....
Moc prosím, může mi někdo napsat odpověď k jednotlivým případům? Nejraději bych všem udělala přiznání ať si je podají, jeví se mi to jako nejjednodušší a navíc máme od dubna nový mzdový systém .... Prosím Vás a do kdy se musí přiznání podat?
Moc děkuji.