Re: Cesťáky
Do výše cestovních náhrad, které jsou stanoveny v Zákoníku práce. Cokoliv nad (byť by se jednalo jen o jednu korunu) se musí přičíst k základu daně a dodanit + odvést sociální a zdravotní pojištění.
Doporučuji prostudovat část sedmou zákoníku práce.
Děkuji. Zaměstnanec dostává průměrnou mzdu 18.900Kč čistého s tím, že ještě objíždí naše zákazníky na různá jednání. Jezdí vlastním autem a se zaměstnavatelem se dohodli o proplacení výdajů na ty cesty vždy souhrnně za měsíc, což za září by bylo cca 11.500Kč. Takže toto se danit nemusí? Zákon prostuduji, ale teď bych potřebovala rychle poradit. Děkuji Vám
Jako oboje. Já dělám vždy cesťáky tak, že mi zaměstnanec přinese odsouhlasený příkaz s cestou. Dále my přinese jízdenky a jak dlouho byl na cestě, podle toho mu vypočítám stravné a proplatím mu vše. Co se týče cestovného na auto nemám zkušenosti. Zaměstnanec za nechce něco dodaňovat a platit z toho odvody. Proto jsem se na to chtěla optat.
>>>>>>Do výše cestovních náhrad, které jsou stanoveny v
>>>>>>Zákoníku práce. Cokoliv nad (byť by se jednalo jen o
>>>>>>jednu
>>>>>>korunu) se musí přičíst k základu daně a dodanit +
>>>>>>odvést sociální a zdravotní pojištění.
>>>>>>Doporučuji prostudovat část sedmou zákoníku práce.
>>>>Nevím, zda se to musí či nemusí danit. Záleží na tom,
>>>>zda cestovní náhrady odpovídají výši dle Zákoníku
>>>>práce, nebo zda jsou "nad rámec".
>>>Aha, tak já už tomu asi rozumím. Musí použít dané
>>>průměrné spotřeby a ceny PHM vůči skutečným ujetých
>>>km.
>>>Pokud si bude počítat výší nákup PHM nebo třeba
>>>stravné,
>>>tak to už se musí dodanit. Tak je to myšleno?
>>>
>>
>>Nemůže si počítat vyšší nákup PHM, náhrady jsou za
>>ujeté km, ne za pohonné hmoty. A vyšší stravné by
>>musel
>>mít dopředu odsouhlasené.
>>Ptáte se jako mzdová účetní? Nebo externí účetní?
>Jako oboje. Já dělám vždy cesťáky tak, že mi
>zaměstnanec přinese odsouhlasený příkaz s cestou. Dále my
>přinese jízdenky a jak dlouho byl na cestě, podle toho mu
>vypočítám stravné a proplatím mu vše. Co se týče
>cestovného na auto nemám zkušenosti. Zaměstnanec za nechce
>něco dodaňovat a platit z toho odvody. Proto jsem se na
>to chtěla optat.
Do toho cesťáku vám vyplní kilometry a vy kromě stravného spočítáte i cestovné.
Kromě zákoníku práce si najděte nahoře na liště v záložce finance i "Průměrné ceny pohonných hmot pro účely cestovních náhrad ("pro zaměstnance")" a "Použití motorových vozidel". On vám přinese velký TP a vy si ho ofotíte. Podle spotřeby z TP a ujetých kilometrů mu spočítáte cestovné.
Až budete mít v ruce techničák, napíšete sem podle jaké metodiky je určená spotřeba a všechny 3 údaje. Někdo se vám na to podíváme a napíšeme vám, jestli použijete průměr nebo je tam kombinovaná spotřeba.
Nezapomeňte na silniční daň.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Špehování konkurence za pár stovek: Jak najít jejich slabiny a vytěžit z toho maximum
Mzdové účetnictví v roce 2025 aneb krátké ohlédnutí končícím rokem
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
Kdo bude mít v roce 2026 nárok na předčasný důchod?
Ten umí to a ten zas tohle. Připomeňte si příběhy šikovných podnikatelů za rok 2025
15. 10. 2014 12:01
Dobrý den, zaměstnáváme jednoho kolegu, který má své auto, které používá pro naší společnost a chce si psát cesťáky. Do jaké výše nám může cesťák naúčtovat? Někde jsem četla ( ale asi je to špatně ), že do výše 10.000Kč, aby to bylo osvobozeno od odvodů? Je to pravda? Nemám s tímto druhem cesťáků žádnou zkušenost.
Předem děkuji všem.