Re: mateřská v ochranné lhůtě
Zákon o nem.poj. §15
(2) Peněžitá pomoc v mateřství náleží též, jestliže po zániku pojištění došlo k nástupu na peněžitou pomoc v mateřství (§ 34
odst. 1) v ochranné lhůtě. Ochranná lhůta činí u žen, jejichž pojištění zaniklo v době těhotenství, 180 kalendářních dnů ode dne zániku pojištění; ustanovení odstavce 1 části věty druhé za středníkem platí zde obdobně. Vznikne-li ženě v ochranné lhůtě uvedené ve větě druhé znovu pojištění, ochranná lhůta po dobu tohoto nového pojištění neběží a nevyčerpaná ochranná lhůta z dřívějšího pojištění se připočítává k ochranné lhůtě získané na základě tohoto nového pojištění, a to nejvýše do celkové výměry 180 kalendářních dnů. Nestanoví-li se ochranná lhůta podle věty druhé, činí ochranná lhůta 7 kalendářních dnů ode dne zániku pojištění; ustanovení odstavce 1 části věty druhé za středníkem platí zde obdobně.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
Kdo bude mít v roce 2026 nárok na předčasný důchod?
Ten umí to a ten zas tohle. Připomeňte si příběhy šikovných podnikatelů za rok 2025
10 nejvtipnějších vánočních reklam všech dob
Situace, kdy nemusí OSVČ platit zálohy na sociální pojištění
16. 10. 2014 14:34
Dobrý den, prosím Vás, jak je to s ochrannou lhůtou u ženy, která otěhotní? Vím, že je to 180dní. Pokud v té době ještě nastoupí do jiného zaměstnání krátkodobě na měsíc, tak ochranná doba činí tolik dní, kolik poslední zaměstnání (tedy 30 dní).
Ale když nastoupí do toho nového zaměstnání v době, kdy ji ještě běží ochranná lhůta z předchozího zaměstnání, jak se postupuje? Ta původní se ruší a nahrazuje se počtem dní z nového zaměstnání? Nebo se sečtou dny ochr.lhůty z nového zaměstnání a přičtou se nevyčerpané dny z ochranné lhůty předchozího zaměstnání?
Uvedu to na příkladu:
Žena dostala výpověď 21.6., běží ji ochranná lhůta 180 dní. V té době (1.11.-30.11.) nastoupí do jiného zaměstnání.
Na mateřskou by měla mít nástup 23.12. Dostane mateřskou? Vleze se do té ochranné lhůty?
Omlouvám se za můj dlouhý dotaz, doufám, že jsem to napsala srozumitelně. A děkuji za každou odpověď.
Jsem tady už pár dotazů psala, které se toho týkaly, ale chtěla bych se ještě ujistit tady tímto mým už posledním dotazem.