Zkuste se zeptat zda by nešla dohoda o provedení práce ... ta je bez zdravotního a sociálního ... u dohody o pracovní činnosti se zdravotní a sociální platí ....
Jinak nic hlásit nemusíte ... můžete dokonce podepsat prohlášení k dani, ovšem s tím, že nebudete žádat o provedení ročního zúčtování - nebudete vyplňovat část III. prohlášení k dani ... neboť na konci roku jste povinna podat daňové přiznání sama :-)
Mimochodem, zdravotní a sociální jste za určitých podmínek povinna platit i vy ... nejen stát ... a musíte na konci roku podat přehled pro zdravotní pojišťovnu a okresní správu sociálního zabezpečení ...
Nemusíte to zmiňovat v přehledu pro zdravotní a sociální (tedy pokud nedosáhnete maximálního vyměřovacího základu, což nepředpokládám) ... v daňovém přiznání samozřejmě musíte přiznat vše, kromě toho z čeho byla sražena srážková daň (zaměstnání do 5 tis. Kč měsíčně bez podepsaného prohlášení k dani, úrok z běžného účtu, dividenda)
Na konci roku dostanete od zaměstnavatele papír (pokud vše nebudete mít srážkovou daní) a z toho přepíšete čísla do daňového přiznání ...
Respektive ... nebylo by lepší sehnat si někoho kdo za vás to přiznání a přehledy a daňovou evidenci zpracuje?
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
Kdo bude mít v roce 2026 nárok na předčasný důchod?
Ten umí to a ten zas tohle. Připomeňte si příběhy šikovných podnikatelů za rok 2025
10 nejvtipnějších vánočních reklam všech dob
Situace, kdy nemusí OSVČ platit zálohy na sociální pojištění
10. 6. 2010 9:52
Dobrý den,
prvním rokem si přivydělávám jako studentka podnikáním na živnostenský list. Dostala jsem teď nabídku na brigádu na Dohodu o pracovní činnosti. Chtěla jsem se zeptat, jak mám tuto situaci řešit, jestli se musí nějak řešit (když za mě zatím vše platí stát) či zda mám nahlásit při uzavírání smlouvy, že mám živnostenský list? Moc děkuji za odpověď