Student, ŽL a Dohoda o pracovní činnosti

• (neregistrovaný)

10. 6. 2010 9:52

Dobrý den,
    prvním rokem si přivydělávám jako studentka podnikáním na živnostenský list. Dostala jsem teď nabídku na brigádu na Dohodu o pracovní činnosti. Chtěla jsem se zeptat, jak mám tuto situaci řešit, jestli se musí nějak řešit (když za mě zatím vše platí stát) či zda mám nahlásit při uzavírání smlouvy, že mám živnostenský list? Moc děkuji za odpověď

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 10. 6. 2010 12:04

Rop

Zkuste se zeptat zda by nešla dohoda o provedení práce ... ta je bez zdravotního a sociálního ... u dohody o pracovní činnosti se zdravotní a sociální platí ....

Jinak nic hlásit nemusíte ... můžete dokonce podepsat prohlášení k dani, ovšem s tím, že nebudete žádat o provedení ročního zúčtování - nebudete vyplňovat část III. prohlášení k dani ... neboť na konci roku jste povinna podat daňové přiznání sama :-)

Mimochodem, zdravotní a sociální jste za určitých podmínek povinna platit i vy ... nejen stát ... a musíte na konci roku podat přehled pro zdravotní pojišťovnu a okresní správu sociálního zabezpečení ...

• 10. 6. 2010 14:07

Petra Horáková (neregistrovaný)

Takže jestli tomu dobře rozumím, v případě Dohody o pracovní činnosti platím zdravotní a sociální a to z platu získaného danou činností. Jako živnostník nemusím pak v daňovém přiznání tuto činnost zmiňovat (když už z toho bylo vše zaplaceno)? Moc děkuji

• 10. 6. 2010 16:29

Rop

Nemusíte to zmiňovat v přehledu pro zdravotní a sociální (tedy pokud nedosáhnete maximálního vyměřovacího základu, což nepředpokládám) ... v daňovém přiznání samozřejmě musíte přiznat vše, kromě toho z čeho byla sražena srážková daň (zaměstnání do 5 tis. Kč měsíčně bez podepsaného prohlášení k dani, úrok z běžného účtu, dividenda)

Na konci roku dostanete od zaměstnavatele papír (pokud vše nebudete mít srážkovou daní) a z toho přepíšete čísla do daňového přiznání ...

Respektive ... nebylo by lepší sehnat si někoho kdo za vás to přiznání a přehledy a daňovou evidenci zpracuje?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).