Pracovní úraz - prosba s postupem

• (neregistrovaný)

22. 10. 2014 12:47

Dobrý den, prosím moc o radu zkušenějších mzdových účetních. Mám paní na neschopence z důvodu pracovního úrazu. Neschopnost bude trvat cca 3 měsíce. Nevím však jak postupovat s náhradou ztráty na výdělku. 1. Zda mám vyplněný formulář poslat na kooperativu až po ukončení neschopnosti nebo zda musím každý měsíc posílat nový formulář. 2. zda musí náhradu hradit zaměstnavatel nebo zda můžeme nechat náhradu proplatit kooperativu.
    Za případné odpovědi předem moc děkuji.

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 22. 10. 2014 13:28

jasná. (neregistrovaný)

Re: pracovní úraz - prosba s postupem
      >Dobrý den, prosím moc o radu zkušenějších mzdových
      >účetních. Mám paní na neschopence z důvodu pracovního
      >úrazu. Neschopnost bude trvat cca 3 měsíce. Nevím však
      >jak postupovat s náhradou ztráty na výdělku. 1. Zda mám
      >vyplněný formulář poslat na kooperativu až po ukončení
      >neschopnosti nebo zda musím každý měsíc posílat nový
      >formulář.
      Pokud jste se dohodli se zaměstnancem, že odškodnění bude jednorázové po ukončení nemoci, zašlete na Kooperativu vyplněný formulář o náhradě škody až po ukončení nemoci. Pokud budete odškodňovat každý měsíc, pak tiskopis musíte posílat na pojišťovnu každý měsíc.

2. zda musí náhradu hradit zaměstnavatel
      >nebo zda můžeme nechat náhradu proplatit kooperativu.
      Oba způsoby jsou možné. Osobně vám doporučuji nechat odškodnění zaplatit Kooperativou přímo zaměstnanci.

• 22. 10. 2014 13:39

Olano (neregistrovaný)

Paní Jasná děkuji moc za Vaše odpovědi. Aby toho nebylo málo, zrovna jsem přišla na to, že paní má pracovní poměr na dobu určitou do 31.10.2014. Tzn. že náhradu budu počítat jen za období nemoci do 31.10.2014 a po ukončení nemoci odešlu na KOOP. Bude tento postup správný?

• 22. 10. 2014 13:46

jasná. (neregistrovaný)

Ano, postup je správný, pokud se správně na něj vztahuje § 386 ZP.

§ 386
      (1) Zaměstnanci, který utrpí pracovní úraz nebo u něhož byla zjištěna nemoc z povolání v pracovním poměru sjednaném na dobu určitou nebo při výkonu práce na základě dohody o pracovní činnosti uzavřené na dobu určitou, přísluší náhrada za ztrátu na výdělku jen do doby, kdy měl tento pracovněprávní vztah skončit. Po této době přísluší náhrada za ztrátu na výdělku, jestliže je možné podle okolností předpokládat, že postižený by byl i nadále zaměstnán. Ostatní práva vyplývající z odškodnění pracovního úrazu nebo nemoci z povolání tím nejsou dotčena.

• 22. 10. 2014 13:36

JiřinaH. (neregistrovaný)

Vyplněný formulář pošlete až najednou za celé období PN na Kooperativu, bude u toho i příp. bolestné(přidělí oš.lékař-doplníte do formuláře vy), příp. poplatek).
      Pokud jde o neproblémový úraz(neřeší se míra zavinění, ev.krácení náhrady), je solidní vyplácet měsíčně i zálohu zaměstnanci(musí projít
      VL , tzn.vyplatíte náhradu za ztrátu na výdělku, z které se neodvádí pojistné, ale zdaňuje se ), aby neměl jen ND.Můžete se též s ním dohodnout, jestli to chce takto nebo až najednou.
      V každém případě na formuláři pro Kooperativu, kde budete vyčíslovat náhradu a přísl. uvádíte, co bylo již vyplaceno.
      Na celou částku máte nárok od Kooperativy uhradit (refundace),prtože jste povinně úraz.pojištěni jako zaměstnavatel. Je možný i způsob druhý, že po skončení PN celou náhradu vyplatí a zdaní Kooperativa zaměstnanci. Zaměstnanec pak má povinnopst podat DP ( nemůžete mu provést RZ daní) , pokud bude náhrada vyšší než 5000,-.

• 22. 10. 2014 13:41

jasná. (neregistrovaný)

pro JiřinuH
      Opravím vás. Zaměstnanec má povinnost podat daňové přiznání pokud refundaci provede Kooperativa vždy, bez ohledu na výši náhrady, protože vždy je zálohová daň.

• 22. 10. 2014 14:34

JiřinaH. (neregistrovaný)

Re: pro JiřinuH
      Děkuji, ale toto mi nedošlo, že už vlastně od 2014 nejde o srážkovou a zálohovou podle výše příjmu.

• 22. 10. 2014 14:46

Olano (neregistrovaný)

Re: pro JiřinuH
      Oběma moc děkuji a přeji hezký den

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).