Re: Pracovní doba
Dobrý den. Nevím, jak bste chtěli praktikovat pružnou pracovní dobu. Pružná pracovní doba znamená, že zaměstnavatel určí začátek a konec, kdy MUSÍ být zaměstnanec v práci (například od 9 do 13 hodin) a zbytek hodin je na zamětnanci, jak si pracovní dobu uspořádá.
U řidiče bych to vyděla na nerovnoměrné rozvržení pracovní doby a směny. Příplatky na přesčasy, případně náhradní volno za přesčasové hodiny ( v rámci zákona), a také příplatky za noční a jiné musí být zřetelně na výplatnicích vidět, že jste je opravdu poskytli. Ale také samozřejmě záleží na tom, jak máte napsané mzdové výměry. Prostudujte si pořádně zákonník práce.
M.
Omlouvám se za překlepy, píšu v rychlosti a nečtu...
Dobrý den. Nevím, jak byste chtěli praktikovat pružnou pracovní dobu. Pružná pracovní doba znamená, že zaměstnavatel určí začátek a konec, kdy MUSÍ být zaměstnanec v práci (například od 9 do 13 hodin) a zbytek hodin je na zamětnanci, jak si pracovní dobu uspořádá.
U řidiče bych to viděla na nerovnoměrné rozvržení pracovní doby a směny. Příplatky na přesčasy, případně náhradní volno za přesčasové hodiny ( v rámci zákona), a také příplatky za noční a jiné musí být zřetelně na výplatnicích vidět, že jste je opravdu poskytli. Ale také samozřejmě záleží na tom, jak máte napsané mzdové výměry. Prostudujte si pořádně zákonník práce.
M.
Děkuji Vám za odpověď. Chápu to dobře, kdyby jsme měli nerovnoměrný rozvržení pracovní doby, tak bychom týdně nemuseli splňovat 40 hod.ale na konci měsíce by jsme museli mít splněn měsícční font pracovní doby, popř. přesčasové hod. proplatit a za práci v noci dát příplatky?
U nerovnoměrně rozvržené prac. doby, pokud nemáte odbory, je vyrovnávací období až 26 týdnů. Musíte si ve vnitřních předpisech stanovit délku vyrovnávacího období. A na konci vyrov. období případné hodiny přesčas proplatíte. V měsíci budete proplácet příplatky za noční, S+N a práci ve svátek.
Ale vy plán musíte mít napsaný. Bude sice jen fiktivní, ale napsán musí být. A to proto, že v případě nemoci zaměstnance budete náhradu platit podle toho, jak měl naplánované směny. Taktéž to bude s čerpáním dovolené. Já mám vždy napsaný plán směn a po ukončení měsíce skutečně odpracované směny.
>>>>>
>>>>>Dobrý den. Nevím, jak byste chtěli praktikovat
>>>>>pružnou
>>>>>pracovní dobu. Pružná pracovní doba znamená, že
>>>>>zaměstnavatel určí začátek a konec, kdy MUSÍ být
>>>>>zaměstnanec
>>>>>v práci (například od 9 do 13 hodin) a zbytek hodin
>>>>>je
>>>>>na zamětnanci, jak si pracovní dobu uspořádá.
>>>>>U řidiče bych to viděla na nerovnoměrné rozvržení
>
>Ale vy plán musíte mít napsaný. Bude sice jen
>fiktivní, ale napsán musí být. A to proto, že v případě nemoci
>zaměstnance budete náhradu platit podle toho, jak měl
>naplánované směny. Taktéž to bude s čerpáním dovolené.
>Já mám vždy napsaný plán směn a po ukončení měsíce
>skutečně odpracované směny.
A možná vám tu ještě někdo poradí přesněji. Já totiž nemám dopravu, neznám specifika dopravy. Já mám pouze výrobní provoz, kde je i nerovnoměrně rozvržená prac. doba.
není zač, pěkný den
>>>>>>>
>>>>>>>Dobrý den. Nevím, jak byste chtěli praktikovat
>>>>>>>pružnou
>>>>>>>pracovní dobu. Pružná pracovní doba znamená, že
>>>>>>>zaměstnavatel určí začátek a konec, kdy MUSÍ být
>>>>>>>zaměstnanec
>>>>>>>v práci (například od 9 do 13 hodin) a zbytek hodin
>>>>>>>je
>>>>>>>na zamětnanci, jak si pracovní dobu uspořádá.
>>>>>>>U řidiče bych to viděla na nerovnoměrné rozvržení
>>
>>>
>>>Ale vy plán musíte mít napsaný. Bude sice jen
>>>fiktivní, ale napsán musí být. A to proto, že v
>>>případě nemoci
>>>zaměstnance budete náhradu platit podle toho, jak měl
>>>naplánované směny. Taktéž to bude s čerpáním
>>>dovolené.
>>>Já mám vždy napsaný plán směn a po ukončení měsíce
>>>skutečně odpracované směny.
>>
>>A možná vám tu ještě někdo poradí přesněji. Já totiž
>>nemám dopravu, neznám specifika dopravy. Já mám pouze
>>výrobní provoz, kde je i nerovnoměrně rozvržená prac.
>>doba.
>Moc Vám děkuji za pomoc.
Jestli ještě můžu já svou zkušenost. My máme provoz takový, že také kolikrát nelze dodržet rozpis daných směn. Uděláme ho tedy dle představy 2 týdny dopředu jakoby fiktivně, a pak se upravuje dle potřeby zaměstnavatele. Ono totiž ani v jiných provozech nemůžete vědět, co se stane za 2 týdny - třeba u nás budeme mít mimořádnou zakázku a musí se přeházet nebo doplnit směny, nebo některý dělník onemocní a musí buď další dva místo osmi hodin jet dvanáct hodin apod. Ale seznámit s tím plánem směn zam-ce musíte.
Mám to uložené v počítači. Každý týden necháme vyvěsit rozpis směn na budoucí dva týdny. Zam-ci jsou se směnami obeznámeni. Na konci měsíce si vyjedu rozpis směn za celý měsíc a nechám podepsat vedoucího pracovníka. To bohatě stačí.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Výše záloh na nemocenské pojištění, které zaplatí OSVČ v roce 2026
Špehování konkurence za pár stovek: Jak najít jejich slabiny a vytěžit z toho maximum
Mzdové účetnictví v roce 2025 aneb krátké ohlédnutí končícím rokem
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
Kdo bude mít v roce 2026 nárok na předčasný důchod?
23. 10. 2014 8:19
Dobrý den, prosím o radu, jsme kamionová doprava. Můžou mít řidiči kamionu pružnou pracovní dobu? Denní směna nám na 8 hod. nevychází, ale měsíčně mají řidiči okolo 180 hod., takže bychom jim zavedli pružnou pracovní dobu měsíční? Jak to máte vy? Moc děkuji za odpověď, moc mi pomůžete, nevím s tím rady. Šéf nechce proplácet přesčasy ani příplatky za noc, mzdy jsou počítány z výše měsíční tržeb.