Re: Rodičovská....prosím o oradu.
Bohužel, zpětně vám již dovolenou nedají, protože již čerpete rodičovskou dovolenou. Řádnou dovolenou si vyčerpete až po ukončení rodičovské dovolené. Pokud jste před nástupem na MD nebyla nemocná, tak se řádná dovolená krátit nebude, vyjde vám k čerpání celoroční nárok.
Re: Rodičovská....prosím o oradu.
Dobrý den. Když vám skončila "mateřská", pobírání PPM, tak vám na OSSZ museli vystavit potvrzení. To potvrzení dáte na SSP, kde vám přiznají rodičovský příspěvek.
To máte?
Do zaměstnání pak dáte stručně napsanou žádost o čerpání rodičovské dovolená - třeba do 3 let věku dítěte (na to máte ze zákona nárok, takže zaměstnavatel by vám měl sdělit, že žádost bere na vědomí), lze pak požádat o prodloužení do 4 let.
Dovolenou čerpáte hned po skončení PPM, na rodičák však můžete pobírat zároveň. Takže u zaměstnavatele podepíšete žádost o dovolenou, tu vyčerpáte, zaměstnavatel vám jí zaplatí jako kteroukoliv jinou dovolenou a vy si zároveň můžete požádat o rodičovský příspěvek.
Snad jsem to vysvětlila srozumitelně. M.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Špehování konkurence za pár stovek: Jak najít jejich slabiny a vytěžit z toho maximum
Mzdové účetnictví v roce 2025 aneb krátké ohlédnutí končícím rokem
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
Kdo bude mít v roce 2026 nárok na předčasný důchod?
Ten umí to a ten zas tohle. Připomeňte si příběhy šikovných podnikatelů za rok 2025
23. 10. 2014 8:44
Dobrý den, prosím o radu. Mám toho hodně a minulý měsíc jsem nastoupila na rodičovskou a sice jsem volala do práce účetní že mi to končí co jako mám dělat a ona že mám napsat žádost že chci čerpat rodičovskou a do kolika let. Já na to zapomněla a ona asi taky, no, volali mi z práce že se jí mám ozvat a tak jsem si vzpomněla. No řekla mi že to zjistila snad na sociálce že mi mateřská skončila 13.9. a že teď už mi zpětně dovolenou proplatit nemůže, že se mi tím ta dovolená bude krátit a tu žádost mám poslat normál s datem před kterým jsem nastoupila na ten rodičák. Jde mi o tu dovču, jestli se to tedy krátí a jestli mi jí můžou proplatit průběžně nebo až po skončení rodičovský. A jestli se to opravdu nedá udělat nějak zpětně.
Moc děkuji za radu.