Re: Neprodloužení smlouvy
Prodloužení musí být odsouhlaseno oběma stranami. Takže i kdyby vystavili dodatek s prodloužením, ještě to neznamená, že je poměr prodloužený. Pokud Vy ho nepodepíšete, prodloužený nebude a skončí sjednaným dnem. Pokud nechcete smlouvu prodloužit, můžete informovat agenturu, že prodloužit nechcete a že si 4.11. přijdete pro zápočťák (nebo pokud budete nemocný, ať Vám ho zašlou).
Ano,pokud byste dál i po 4.11. chodil do práce. Což nebudete.
Tak by tomu bylo v případě, že zaměstnanec následující den po dni, kdy měl poměr skončit, pracuje s vědomím zaměstnavatele. Pak se změní na dobu neurčitou (čili není prodloužený, ale stává se z něho poměr na dobu neurčitou). Tzn. kdybyste přišel 5.11. do práce a s vědomím zaměstnavatele pracoval a zaměstnavatel by Vám nedal podepsat dodatek s prodloužením doby určité a ani by Vás neposlal domů, pak by se z Vašeho poměru stal poměr na dobu neurčitou.
Kdybyste 5.11. přišel do práce a zaměstnavatel Vám dal podepsat dodatek s prodloužením a Vy podepsal, pak bude ten poměr prodloužený na tu dobu napsanou v dodatku.
Ale pokud to bude tak, že doba určitá doběhne 4.11. a Vy 5.11. nepřijdete pracovat, pak Váš pracovní poměr skončil 4.11. (čili sjednaným dnem). Psal jste, že zaměstnavatel s Vaším zaměstnáním nadále počítá, což Vy nechcete, proto jsem napsala, abyste mu řekl, že Vy s dalším zaměstnáním nepočítáte, že skončíte sjednaným dnem, aby Vám připravil ZL. Ale nemusíte ho takto upozorňovat.
Omlouvám se, ale dotaz píši za kamaráda a dnes jsem kouknul do smlouvy. Takže ve smlouvě je psáno: "Pracovní poměr se sjednává na dobu určitou s počátkem 5.11.2013 nebo po dobu dočasného přidělení u zaměstnance." NENÍ ZDE ALE UVEDENO, JAK DLOUHÁ JE DOBA URČITÁ! To snad být musí. O prodloužení není nic. O ukončení jeden bod: "Skončení pracovního poměru na dobu určitou podle § 55 ZP - pracovní poměr končí uplinutím sjednané doby určité." Navíc má ve smlouvě napsáno: "Výše mzda je stanovena mzdovým výměrem, který je nedílnou součástí této smlouvy." Ale nikde to tu není! Je vůbec takováto smlouva platná???
Smlouvy od agentur bývají obecně poněkud všelijaké, ale tohle je obzvlášť výživný kousek. Obecně - i když je ve smlouvě nějaká blbost, není taková smlouva ještě úplně celá neplatná. Doba určitá - nemusí být konkrétní datum, stačí ta formulace po dobu přidělení, ovšem z něčeho by mělo být jasná ta doba. Na vašem místě bych kontaktovala agenturu, že chci ukončit dohodou (§49), to se může i v nemoci.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
Kdo bude mít v roce 2026 nárok na předčasný důchod?
Ten umí to a ten zas tohle. Připomeňte si příběhy šikovných podnikatelů za rok 2025
10 nejvtipnějších vánočních reklam všech dob
Situace, kdy nemusí OSVČ platit zálohy na sociální pojištění
24. 10. 2014 12:19
Jsem zaměstnán přes agenturu u firmy od 5.11.2013. Smlouvu mám na jeden rok s tím, že mi jí autamaticky prodlouží na dobu neurčitou. Našel jsem si ale jinou práci, ale až od 1.1.2015. A navíc jsem momentálně na neschopence. Smlouvu dále prodloužit nechci! Co musím udělat, aby mi tu smlouvu automaticky neprodloužili? Můžu firmě oznámit, že si nepřeji smlouvu prodloužit a ukončit pracovní poměr k 4.11.2014? I když marodím?
Děkuji