Re: Daň z prodeje garáže
Vy jste to nezdědila, ale dostala darem, takže osvobozeno bude až po 5 letech. Neoficiální vyrovnání do oficiálního DP nedostanete. Jako náklad si dáte odhadní cenu v době darování, takže by vám daň měla vyjít nula. Bratr má kliku, že se FÚ nezajímá o to, za co mu na účtě přistálo 110000.
Re: Daň z prodeje garáže
Moc Vám děkuji za reakci. To je možné si jako náklad dát odhadní cenu, i když oficiálně šlo o dar? Zřejmě musím k rukám FÚ i tento odhad doložit fyzicky, že? Promiňte, možná mám hloupé dotazy, ale zjištění, že musíme zaplatit tuto daň, nás velmi nemile překvapilo. Asi bychom neměli problém určitou výši daně zaplatit i s daní z nabytí 4% počítáme, ale 15% ze 190 tis. by bylo sakra moc..:-(
Re: Daň z prodeje garáže - pro Katka2
Mohu se ještě zeptat, kde mohu tuto analogii - tedy jako náklad mít odhadní cenu v době darování garáže a tudíž daň nulovou - najít v zákoně? Abych věděla, kde popř. argumentovat s FÚ?
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
Kdo bude mít v roce 2026 nárok na předčasný důchod?
Ten umí to a ten zas tohle. Připomeňte si příběhy šikovných podnikatelů za rok 2025
10 nejvtipnějších vánočních reklam všech dob
Situace, kdy nemusí OSVČ platit zálohy na sociální pojištění
30. 10. 2014 11:58
Dobrý den,
mám dosti specifický dotaz, ale pokud by někdo uměl poradit, budu velmi vděčná. Před 2 lety můj otec zdědil v řadě přímé po své matce (mojí babičce) garáž. Tuto garáž nám oficiálně daroval darovací smlouvou. Ovšem součástí bylo i "neoficiální" vyrovnání s otcovým bratrem, kterému jsme za garáž my zaplatili půlku znaleckého odhadu, tj. 110.000 Kč bankovním převodem. Nyní po 2 letech po nabytí garáže tuto garáž prodáváme za cenu 190.000,-. Zajímalo by mě, jak to bude s daní z příjmů FO (§10 ostatní příjmy) - zda zaplatit 15% ze 190 tis. nebo jestli můžeme snížit daňový základ o zaplacených 110 tisíc, popř. zda se nejedná o příjem osvobozený podle §4 odst. 1b) z prodeje nemovité věci získané zděděním v řadě přímé...?
Děkuji za případné reakce.