Re: Rozdělní odpočtu DPH do dvou období
Vy si opravdu vykládáte daňové zákony jak Hurvínek válku.
máte pravdu v řádku 47 by měla být celá hodnota majetku, to se omlouvám, ale přesto mě stále zajímá otázka, zda je možné rozdělit odpočet z jednoho dokladu, když by nebyl za majetek, ale třeba běžná faktura za služby, nebo zásoby, myslím, že tomu nic nebrání
Pokud se Vám odpočet v daném měsíci nehodí (byl by velký NO), pak Vám nic nebrání odečíst v pozdějším období celý doklad. To je legální, Jen musíte dodržet lhůtu pro možnost uplatnění odpočtu.
Proč to dělat složitě, když to jde jednoduše legálně.
to jiště je možné posunout odpočet do dalšího období, řeším to právě proto, že když posunu doklad celý bude podnikatel platit "zbytečně", když ho uplatním celý bude mít "zbytečně" NO, proto řeším, zda lze DPH z jednoho dokladu uplatnit nadvakrát, děkuji za Vaše odpovědi
K ř. 47 už padlo vysvětlení.
Pokud máte evidenci pro DPH v pořádku a účto taky, pak přeci není problém uplatnění nadměrného odpočtu.
Nanejvýš se domluvíte se správcem daně, co chce k odpočtu majetku doložit. Já v tom nevidím žádný problém.
Já osobně bych takové "dělení odpočtu" a nejen u majetku nedoporučovala. Není to dílčí plnění, odpočítáváte tedy najednou.
Právě proto jsem hledala řešení, jak na sebe zbytečně neupozornit nadměrným odpočtem. Pane Vladimíre mohu se zeptat na Váš názor na rozdělení odpočtu z jednoho dokladu na dvě období DPH. Nechme již ten majetek a řádek 47. Uvažujme nad "normálním" odpočtem ze zásob, nebo služeb. Děkuji za Váš názor
Nevím o ničem, co by tomu bránilo. Přesto bych tuto cestu nedoporučoval. Dostala byste totiž berního úředníka do situace, na kterou není proškolen a kterou nezná. A to je vždy problém. Vzpomínám si, že před lety nás navštívila kontrola právě na nadměrný odpočet. Po chvíli kontrolování dokladů proti záznamové povinnosti se paní znechuceně zvedla, sbalila se a se slovy "evidenci máte neúplnou, napřed si dejte ten bordel do pořádku a pak znovu přijdeme" se chystala k odchodu. Nakonec se zjistilo, že jsme jí vytiskli záznamovou evidenci oboustranně a to jí zaskočilo. Každá druhá stránka jí tam pak chyběla, protože zadním stránkám nevěnovala pozornost...
Párkrát se mi už stalo, že jsem zaúčtovala fakturu v nižší částce než měla být. Přišla jsem na to až při párování úhrady, jednou také až se ozval dodavatel, že mu dlužíme. Nešlo sice o desetisíce, ale rozdíl přeci jen byl. Takže jsem rozdíl faktury podle skutečnosti doúčtovala a to až v následujícím zd.období. Nikdo problém neměl.
Ani já nevidím důvod, proč by rozdělení faktury nemohlo nastat. A ř. 47 bude holt také vykázám napůl.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
Kdo bude mít v roce 2026 nárok na předčasný důchod?
Ten umí to a ten zas tohle. Připomeňte si příběhy šikovných podnikatelů za rok 2025
10 nejvtipnějších vánočních reklam všech dob
Situace, kdy nemusí OSVČ platit zálohy na sociální pojištění
1. 11. 2014 21:15
Dobrý den, podnikatel koupil osobní auto a vychází mu velký naměrný odpočet. Lze DPH z faktury rozdělit a uplatnit ve dvou obdobích?
Děkuji za názory