Jak zaúčtovat zpětně vyčíslené penále FÚ

• (neregistrovaný)

3. 11. 2014 12:59

Dobrý den,
    převzala jsem letos účetnictví firmy. Nyní firma obdržela z FÚ několik vyrozumění o platebních výměrech za pozdní úhrady nebo nedoplatky DPH za různá období posledních tří let, nejstarší za II. kvartál roku 2011. Vím, že FÚ nemusí informovat o vzniku dluhu a penále. Problém mám s tím, že všechny částky jsou v současnosti uhrazeny, resp. byly uhrazeny ještě před samotným vyrozuměním.

Nechala jsem si zřídit e-klíč a přístup do daňové informační schránky a zjistila jsem, že penále byla průběžně hrazena z přeplatků z jiného daňového účtu (daně z příjmu) a v jednom případě byla připojena k větší vymáhané částce uhrazené exekucí z účtu.

Firma nyní na daních nic nedluží, ale já se nemůžu rozhodnout, jak předpisy penále a jejich úhrady zaúčtovat. Všechny předpisy byly doručeny až nyní v r. 2014, takže myslím, že penále musejí účetně spadat do tohoto roku (moc se mi nezdá dělat opravná přiznání pro FÚ kvůli FÚ, zvlášť, když to firmě opravdu dříve nesdělili), avšak když je logicky zanesu do závazků (datum účetního případu = datum doručení) se správnými daty úhrad, které jsem vyčetla z daň. inf. schránky (tedy data z roků 2011-2014), nezdá se mi zase úhrada závazku ještě před jeho vznikem.

Poradíte mi někdo prosím?

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 3. 11. 2014 13:33

Daniela K. (neregistrovaný)

Re: Jak zaúčtovat zpětně vyčíslené penál
      Na základě platebních výměrů nyní zaúčtujete:
      545DN/345 předpis penále v r.2014
      34. (341,342,343,..)/345 úhrada penále z přeplatků jiných daní v r. 2011-2014

• 3. 11. 2014 13:43

Daniela K. (neregistrovaný)

Tak ještě jednou a správně, omlouvám se.
      545DN/345 předpis penále v r..2014
      345/34. (341,342,343,...) úhrada penále z přeplatků
      jiných daní v r. 2011-2014

• 4. 11. 2014 9:47

Jana Z. (neregistrovaný)

Aha vlastně! Je to logické. Dívala jsem se na to moc "zblízka", že jsem neviděla řešení. Mockrát Vám děkuji!

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).