Re: Rodičovská - vedlejší činnost osvč?
Šlo mi pouze o to, jestli splňuje ty podmínky pro vedlejší činnost. Toto info jsem jí před rokem dávala, ale ona si pouze "zaktivnila" živnostenský list a o další se nestarala. Je z toho nějaká cesta ven, jako to nahlásit nyní? Moc děkuji za pomoc.
Zaškrtla na živnostenském úřadu ve formuláři, že chce i nahlášení začátku živnosti na OSSZ a ZP? A FÚ?
Můj dotaz k tématu (pouze teoretický, zvídavý):
vedlejší pro OSSZ je (mimo jiné):
- pokud pobírá rodičák (ten ale asi nepobírá - viz původní dotaz)
- vykonává zaměstnání (účast na nemocenském poj.)
Bere se tedy paní na rodičovské dovolené (má zam-tele), ale bez rodič. příspěvku jako vedlejší - z důvodu výkonu zaměstnání?
Paní, které by skončil rodičák, ale neměla by zam-tele - jako hlavní?
ZP je jiná věc - pečuje o dítě....
Moc děkuji za vysvětlení.
Pro OSSZ je OSVČ vedlejší za předpokladu, že má nárok na rodičovský příspěvek (už nemá), nebo vykonává zaměstnání zakládající účast na nem. pojištění (zaměstnání nevykonává, má rodičovskou dovolenou). Z toho mi vyplývá, že bude považována za OSVČ hlavní včetně povinnosti odvádět minimální zálohy. Jestliže neodváděla, tak je bude muset doplatit včetně penále.
Jestliže skončil rodičák a paní je doma, tak je OSVČ hlavní bez ohledu na to, zda má zaměstnavatele.
Seznam důvodů pro výkon vedlejší činnosti najdete zde:
http://www.cssz.cz/cz/pojisteni-osvc/druhy-svc/dokladani-duvodu-vedlejsi-samostatne-vydelecne-cinnosti-pro-ucely-duchodoveho-pojisteni.htm
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
Kdo bude mít v roce 2026 nárok na předčasný důchod?
Ten umí to a ten zas tohle. Připomeňte si příběhy šikovných podnikatelů za rok 2025
10 nejvtipnějších vánočních reklam všech dob
Situace, kdy nemusí OSVČ platit zálohy na sociální pojištění
6. 11. 2014 7:23
Dobrý den,
prosím o radu. Kamarádka je na rodičovské dovolené, placené měla pouze první dva roky, ale rodičovská jí bude trvat ještě v letech 2014-2015. Na začátku tohoto roku si začala přivydělávat na OSVČ, chci se zeptat, je to pro potřeby ZP a OSSZ bráno jako vedlejší činnost, nebo má povinnost hradit si min. zálohy? Předem děkuji za pomoc.