Služba na Slovensko a nárok na DPH z PHM

• (neregistrovaný)

7. 11. 2014 8:21

Dobrý den,

prosím o radu. Podnikající FO - plátce DPH spolupracuje na projektu v oblasti IT se slovenských obchodním partnerem (odběratelem
    ). Často za ním dojíždí. Chci se zeptat, zda je vůbec možné žádat za rok 2014 o vrácení DPH z dokladů za nákup PHM na Slovensku. Podmínkou pro vrácení je i to, že nesmí být dodaná služba do dané země? Tedy pokud dochází k fakturaci za IT služby slovenskému plátci, pak není nárok na vrácení DPH z dokladů za PHM? Děkuji.

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 8. 11. 2014 18:11

JPO (neregistrovaný)

Re: Služba na Slovensko a nárok na DPH z
      Plátce může požádat o vrácení DPH za podmínek stanovených zákonem o DPH. Zjednodušeně:
      - neměl sídlo ani provozovnu na Slovensku
      - neměl bydliště na Slovensku, obvykle se zde nezdržoval
      - použije přijatá zdanitelná plnění zakládající nárok na odpočet daně.

Žádost se podává elektronicky přes portál daneelektronicky.cz, zároveň je nutné požádat správce daně o zpřístupnění oprávnění k přístupu na portál.
      Žádost o vrácení daně za rok 2014 se podává do 30.září 2015.
      Vrácená DPH je zdanitelným příjmem v ČR.

235/2004 Sb. §82 (český zákon o DPH), 222/2004 Z.z. §55a (slovenský zákon o DPH), 586/1992 Sb. zákon o dani z příjmů

• 10. 11. 2014 7:37

lenule (neregistrovaný)

Dobrý den, ano, to vše je mi jasné. Ale na stránkách slovenské finanční správy jsem našla následující:
      •V období, za ktoré podáva žiadosť o vrátenie dane, nedodala tovar ani službu v tuzemsku s výnimkou dodania:
      1.prepravných služieb a s nimi súvisiacich doplnkových služieb, ktoré sú oslobodené od dane podľa § 47 ods. 6,8,10 a 12 a § 48 ods. 8,
      2.služby a dodania tovaru s inštaláciou alebo montážou, ak je osobou povinnou platiť daň príjemca podľa § 69 ods. 2 a 3,
      3.tovaru podľa § 13 ods. 1 písm. e) a f) – pri dodaní plynu, elektriny, tepla a chladu, ak je osobou povinnou platiť daň príjemca tovaru v zmysle § 69 ods. 9,
      4.tovaru z tuzemska do iného členského štátu, ktorý bol dovezený z tretieho štátu zahraničnou osobou, ktorá bola zastúpená daňovým zástupcom podľa § 69a,
      5.tovaru v rámci trojstranného obchodu podľa § 45, na ktorom sa zahraničná osoba zúčastnila ako prvý odberateľ a osobou povinnou platiť daň je druhý odberateľ.
      odkaz https://www.financnasprava.sk/sk/podnikatelia/dane/dan-z-pridanej-hodnoty/vratenie-dph-zahranicnej-osobe

• 10. 11. 2014 10:48

alli (neregistrovaný)

a vaše služba není uvedena v bodu č. 2-služba, ak je osobou povinnou platiť daň príjemca?

• 10. 11. 2014 11:35

lenule (neregistrovaný)

dobrý den, ano, naše služba je dle bodu č. 2. děkuji za upozornění. to slovo služba jsem vypustila, viděla jsem pouze dodání zboží s instalací a montáží. to je tak, když člověk pořádně nečte. ještě jednou děkuji :-)

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).