Re: Pronájem od soukr.os.plátci
No ale ten byt je jeho soukromý majetek, na faktuře není ani uvedeno jeho IČO,DIČ. Vůbec se mi to nedostává do účetnictví. A že něco pronajímá jsem zjistila teď, když jen tak bokem po mě chtěl napsat fakturu a info mi dodává postupně, ani smlouvu jsem neviděla.Prostě to bere jako své soukromí... Tak vycházím z toho, že to chce fakturovat bez DPH.Bojím se toho, že mi dost věcí zamlčí (z neznalosti a dojmu, že to je jeho soukromí ne podnikání).
ale u DPH se bere obchodní majetek jinak než v ZDP
viz § 4 odst. 4 písm. c) ZDPH, dále pak 2. věta §5 odst. 2 ZDPH
jako OSVČ je plátce nejen u své činnosti, ale např. i pronájmu a na DD by měl uvádět své DIČ
1.) jako OSVČ má příjmy z § 7 Příjmy z podnikatelské činnosti- a je plátce DPH
2.) dále má přímy z § 9 Příjmy z pronájmu- DPH se k tomu neváže
Měl by ovšem zhodnotit, zda jeho příjmy z pronájmu může opravdu dát do § 9. Může se stát, že s pronájmem poskytuje i další služby a pak by tato činnost měl být v příjmech z podnikání a tedy podléhat DPH + aktivní živnostenské oprávnění.
>>Omlouvám se, lecos je zde psané, ale nejsem si jistá,
>>že znám přesně odpověď.. Takže - teď mi šéf předložil
>>požadavek, abych mu napsala fakturu za pronájem a
>>služby...
>>On je FO OSVČ, plátce DPH, ale byt má v soukromém
>>vlastnictví, nezařazený do OM ! Tudíž jako OSVČ si
>>vede
>>účetnictví a za pronájem by vedl zvlášť daň.evidenci
>>a
>>pod §9 zařadil příjmy a výdaje (nebo paušál) za byt.
>>Fakturuje nájem a služby plátci DPH. A teď se ptám.
>>Nájem může fakturovat bez DPH, ale služby? Ty asi jen
>>s
>>DPH co? Ale jak je "dostane" do přehledu DPH, které
>>se
>>týká jeho podnikání? Protože to přiznání se tiskne z
>>onoho účetnictví, takže DPH se bude muset dopisovat
>>ručně někam do řádků 51 ... A jelikož jsem nikdy
>>nepracovala s krácením či koeficientem, tak prosím
>>někoho moc
>>o "instruktáž". Děkuji Vám za ochotu!
>
>1.) jako OSVČ má příjmy z § 7 Příjmy z podnikatelské
>činnosti- a je plátce DPH
>2.) dále má přímy z § 9 Příjmy z pronájmu- DPH se k
>tomu neváže
Neváže? Jak to myslíte?
>
>Měl by ovšem zhodnotit, zda jeho příjmy z pronájmu
>může opravdu dát do § 9. Může se stát, že s pronájmem
>poskytuje i další služby a pak by tato činnost měl být v
>příjmech z podnikání a tedy podléhat DPH + aktivní
>živnostenské oprávnění.
pokud byste to dělal soustavně a přesáhl s další svou ek. činností obrat 1 mil., pak by jste se stal plátcem DPH
ale on už plátce je a využívá obch. majetek (definován v ZDPH jinak než v ZDP) k ekon. činnosti - buď pronájem osvobodí dle §56a nebo zdaní
a četla jste výše uvedené paragrafy?
ZDPH chápe obchodní majetek jinak než ZDP - dle §4 je to souhrn maj. hodnot, který slouží n. je určen osobě povinné k dani k uskutečňování ek. činností, není důležité, zda je majetek zařazený v OM dle ZDP
ek. činnost je definována v§5 odst. 2 - 2. věta se týká využití majetku za účelem získání příjmů, pokud je majetek využíván soustavně
toto je můj názor a nikomu ho samozřejmě nenutím
Odpovědí už tu byla spousta. Předpokládám, že bylo pochopeno, že i nájem dle § ZDP je ekonomickou činností dle ZDPH, na kterou se vztahuje DPH (to už tu máme od 05/2004).
Ještě se však nikdo nedotázal (pokud ano, omlouvám se za zběžné čtení), zda je najímáno za účelem ekonomické činnosti nájemce - aby šlo dobrovolně zatížit nájemné DPH - dle § 56a ZDPH (dříve § 56 ZDPH). Pokud pronajímáno za účelem bydlení, jde o osvobozené plnění. Pokud pronajímáno za účelem ekonomické činnosti (nájem, sídlo apod.), lze zatížit DPH.
Služby DPH podléhají.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
Kdo bude mít v roce 2026 nárok na předčasný důchod?
Ten umí to a ten zas tohle. Připomeňte si příběhy šikovných podnikatelů za rok 2025
10 nejvtipnějších vánočních reklam všech dob
Situace, kdy nemusí OSVČ platit zálohy na sociální pojištění
10. 11. 2014 12:55
Omlouvám se, lecos je zde psané, ale nejsem si jistá, že znám přesně odpověď.. Takže - teď mi šéf předložil požadavek, abych mu napsala fakturu za pronájem a služby...
On je FO OSVČ, plátce DPH, ale byt má v soukromém vlastnictví, nezařazený do OM ! Tudíž jako OSVČ si vede účetnictví a za pronájem by vedl zvlášť daň.evidenci a pod §9 zařadil příjmy a výdaje (nebo paušál) za byt. Fakturuje nájem a služby plátci DPH. A teď se ptám. Nájem může fakturovat bez DPH, ale služby? Ty asi jen s DPH co? Ale jak je "dostane" do přehledu DPH, které se týká jeho podnikání? Protože to přiznání se tiskne z onoho účetnictví, takže DPH se bude muset dopisovat ručně někam do řádků 51 ... A jelikož jsem nikdy nepracovala s krácením či koeficientem, tak prosím někoho moc o "instruktáž". Děkuji Vám za ochotu!