Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Výpočet důchodu se v roce 2026 změní
Výše záloh na nemocenské pojištění, které zaplatí OSVČ v roce 2026
Špehování konkurence za pár stovek: Jak najít jejich slabiny a vytěžit z toho maximum
Mzdové účetnictví v roce 2025 aneb krátké ohlédnutí končícím rokem
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
13. 11. 2014 0:08
Dobrý den,prosím o radu.Manžel OSVČ ,vede DE,plátce DPH.Postupem doby si vyrobil pro podnikání vlastní štípačku dřeva a nyní ji chce vložit do firmy.
Vedu mu DE a nevím správný postup.Vlastní náklady neví a nemá žádné doklady k zakoupení různých částí na sestavení štípačky.Co jsem vyčetla,měl by použít reprodukční cenu odhadem nebo podle znalce.Nevím zda si můžu vybrat variantu ,nebo je někde dáno co a kdy použít zda odhad nebo znalec.A pokud bude cena stanovena za méně než 40.000 ,není to ani majetek k odpisování.A s tím souvisí další otázka-jak se účtuje o odhadnuté částce? Dává se do výdajů nebo se pouze eviduje a do výdajů jdou potom náklady na štípačku po vložení do firmy.Jsem samouk a nikdy jsem neměla možnost vidět praktickou formu práce s takovým to účtováním,proto se omlouvám za možná hloupé otázky.
Předem děkuji.