Re: Účetnictví a prodej firmy
A původní společníci zůstávají?
Firmu obvykle vlastní společníci, mohou být současně jednatelé. Ale jednatel a společník jsou 2 rozdílné pojmy, s různými právy a povinnostmi.
Mj. nový majitel by byl docela "odvážný", kdyby před koupí nechtěl vidět účetnictví, stav aktiv a pasiv , významné smlouvy a vůbec vše kolem finanční situace firmy.
Děkuji.
Ve firmě byli 3 jednatelé a zároveň společníci v jedné osobě. (malá firma)
Kupci se už s účetnictvím (rozvahou, výsledovkou atd.) a finanční situací seznámili.
Jde mně o to, zda existuje nějaký předpis, jak dlouho nazpět jim musíme předat detailní účetnictví.
Díky!
Děkuji
Kdybych měla vstoupit do sro jako jednatel nebo společník, a nechtěli mi zpřístupnit celé účetnictví, i kdyby našli §§, že nemusejí, no prostě by sešlo ze spolupráce. Divná věta (dnes mi to nějak nemyslí), doufám, že chápete smysl...
Také bych to tak chápala, předáváte vše, tak aby v budoucnu neměl nový majitel např. důkazní nouzi v případě kontroly finančního úřadu, zdravotních pojišťoven, rovněž všechny originální doklady.
Aby nebyl zaskočen, když ho někdo upomene např. i neoprávněně o zaplacení nějakého závazku a mohl se bránit.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
Kdo bude mít v roce 2026 nárok na předčasný důchod?
Ten umí to a ten zas tohle. Připomeňte si příběhy šikovných podnikatelů za rok 2025
10 nejvtipnějších vánočních reklam všech dob
Situace, kdy nemusí OSVČ platit zálohy na sociální pojištění
17. 11. 2014 8:48
Dobrý den,
jak dlouhou historii v účetnictví musíme zpřístupnit při prodeji s.r.o. novým jednatelům? Zakládající jednatelé již ve firmě nebudou pracovat.
Díky!