Faktura od slováka

• (neregistrovaný)

19. 11. 2014 10:14

Dobrý den, mám přijatou fakturu - na stavební práce pro výstavbu " Centrální bydlení pro seniory" od slovenského subdodavatele. IČ mám zkontrolované. Uvádí ,že je neplátce DPH, faktura je v Kč. nyní tedy jen zadám fakturu bez DPH. Mohu poprosit znalé zda není povinnost slovenského dodavatele se zaregistrovat k DPH? Děkuji

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 19. 11. 2014 11:53

alli (neregistrovaný)

Re: Faktura od slováka
      pokud je nemovitá věc v ČR, pak máte povinnost dle §108 dost. 1 písm. c) ZDPH odvést DPH na výstupu na ř. 12 přiznání a máte nárok na odpočet DPH v ř. 43 (plnění pro ek. činnost)
      Slovák se nemusí v ČR registrovat k DPH

• 19. 11. 2014 18:00

kamilxy (neregistrovaný)

Paní alli mohu se prosím také zeptat, povinnost odvést DPH dle & 108 je i v případě, že slovák je neplátce DPH i na slovensku?

• 19. 11. 2014 20:14

alli (neregistrovaný)

ano, stačí se podívat do §108 odst. 1 písm. c) ZDPH - jde o osobu neusazenou v tuzemsku, tato je definovaná v §4 odst. 1 písm. n) ZDPH, osoba povinná k dani (uvedena v tomto ustanovení) je zase definována v §5 odst. 1 ZDPH (osoba, která uskutečňuje ek. činnosti)
      z toho vyplývá, že byste neměli povinnost odvést DPH na výstupu dle §108 např. v případě, že by vám službu poskytl slovenský občan, který nepodniká - to ale zřejmě nebude váš případ

• 20. 11. 2014 5:23

simča (neregistrovaný)

Mockrát děkuji, moc jste mi pomohla. Přeji hezký den.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).