OSVČ nemocenská- prosím o radu

• (neregistrovaný)

19. 11. 2014 12:48

Dobrý den, jsem OSVČ, platím si chvíli NP a jsem těhotná, vzhledem k věku a a problémům asi budu na konci na rizikovém, nejde mi o dávky, ty nebudou velké, díky malé platbě na NP, ale zajímá mě, jestli když budu na nemocenské, tak jestli musím platit zálohy na ZP a SP a NP do doby přerušení živnosti, kterou plánuji v době porodu?
    Děkuji předem za ochotu.

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 19. 11. 2014 13:21

Maxxx (neregistrovaný)

Re: OSVČ nemocenská- prosím o radu
      Pokud budete mít nárok na dávky - nemusíte platit zálohy za CELÉ měsíce trvání nemocenské.
      (na dávky je nárok až po nějaké době placení nemocenského, podrobnosti najdete na cssz.cz)

• 19. 11. 2014 13:25

Olis (neregistrovaný)

Děkuji, tj. pokud budu na neschopence od 1.1.2015, tak za leden ještě zálohu platím, ale za únor ne, porodím 8.3.2015 a pozastavím si dnem porodu živnost a za březen ještě platím zase zálohy? Případně můžu si pozastavit živnost k 28.2.2015, abych za březen neplatila zálohy a do doby porodu v březnu můžu být na neschopence u sociálky, i když bych si přerušila činnost? Nebo musím za ty dny do porodu si zaplatit ZP a nebudu za těch 8 dní pobírat ani NP. Jste moc laskav, laskavá, volala jsem si na sociálku a moc ochotní k odpovědím nebyli :-(

• 19. 11. 2014 13:45

Maxxx (neregistrovaný)

Nárok na dávky nemocenského máte - pokud si platíte pojištění aspoň 3 měsíce - splňujete to?
      Na PPM by nárok nebyl? Prostudujte jestli nemáte pojištěný potřebný počet dnů.

Neschopenka od 1.1. - za leden podle mě už neplatíte. Když v březnu ukončíte nemocenskou a zároveň přerušíte živnost - zálohu platit podle mě taky nemusíte - část bude nemocenská a když bude navazovat pobírání rodičáku, tak budete OSVČ vedlejší (zálohy možná platit budete, možná ne, podle přehledu za 2014).

A řekla bych, že nemocenská v případě porodu (když není nárok na PPM) má svá pravidla (jak dlouho trvá). Neznám to.

• 19. 11. 2014 13:47

Líba (neregistrovaný)

6 týdnů před předpokládaným datem porodu a 6 týdnů po porodu.

• 19. 11. 2014 14:11

Olis (neregistrovaný)

Děkuji mockrát, na PPM nebudu mít nárok, nesplním těch 270dní za dva roky, s porodem chci přerušit živnost, abych nemusela právě platit ani ty zálohy na vedlejší činnost, jen jsem si neuměla nikde načíst to jestli musím nebo ne platit ty zálohy. Ještě jednou moc děkuji.Olga

• 19. 11. 2014 14:17

Maxxx (neregistrovaný)

Pokud budete pobíra rodičovský příspěvek a nepřerušíte živnost- zálohy na Sp a ZP budete platit podle přehledu za 2014 (pokud vyjde k placení třeba 600 kč, tak 600 Kč, nemusíte platit povinné minimum). POkud za 2015 vyděláte podnikáním málo, nebo budete ve ztrátě - zaplacené zálohy se Vám vrátí (nebo se vrátí část).
      Musíte si ujasnit, jestli chcete podnikat (pak nepřerušovat) nebo podnikat nebudete.
      Zkuste prostudovat přehledy pro OSVČ - klidně za 2013, systém je pořád stejný. V pokynech k vyplnění je to polopaticky vypsáno.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).