Re: ukončení prac. poměru
Oberete se o 2 měsíce mzdy. Protože by vám zaměstnavatel musel dát výpověď, kdy by běžela 2 měsíční výpovědní doba a teprve pak byste dostala odstupné. Pokud dochází k ukončení dohodou, je obvyklé, že zaměstnavatel zaměstnanci vyplatí 5 násobek odstupného. A ještě nevím jak férový váš šéf je, zda opravdu vám po ukončení PP to odstupné vyplatí.
Děkuji,klasicky by mi PP běžel do konce ledna .Když bych dala dohodu dostala bych prý 3 platy odstupného akorát bych si to vyfakturovala a tak měla poté i nárok na podporu na UP.
Pokud bych dostala skutečně výpověd pro nadbytečnost a 3 platy odstupné,tak bych po skončení byla na UP bez podpory.
Ted babo rad,co je lepší jestli věřit šéfovi,že mi poté skutečně faktury proplatí a nebo jít na jistotu.
Pokud dostanete odstupné, budete brát podporu až po 3 měsících, ze začátku 65%. Jestliže skončíte na dohodu, dostanete podporu od prvního měsíce, ale celou podpůrčí dobu 45%. Předpokládám, že víte, že musíte živnost přerušit, aby vás na ÚP zaevidovali.
Nevím přesně, o co šéfovi jde, protože z odstupného odvody nejsou a do daňově uznatelných nákladů si to dá stejně jako vaši fakturu.
Nevěřila bych mu. Jen ať Vám vyplatí vše co má ze zákona. Už to, jak chce obejít stát o něčem svědčí. Vlastní špatné zkušenosti s takovými zaměstnavateli radí - nebrat!
>Prosím poradíte, zaměstnavatel mi chce dát výpověď pro
>nadbytečnost.
>
>Jelikož chce trošku ušetřit na odvodech dává mi na
>výběr,abych dala dohodu a částku,kterou bych v čistém
>měla dostat jako odstupné ve výši 3 platu bych mu prý
>vyfakturovala a on že by mi fakturu proplatil na 3x
>Pro mě by to problém nebyl pracuji na vedlejší činnost
>i na ičo, spíš bych chtěla vědět zda jsou nějaká
>rizika a co je pro mě jako zaměstnance výhodnější.
Promiňte, ale budete mít "houby."
Z prosté dohody (bez uvedení org. důvodů) budete mít nižsí podporu o 20%.
Z odstupného vyplaceného zaměstnavatelem nebudete odvádět pojistné, ale pokud to přetáhnete přes fakturu, tak pojistné zaplatíte po skončení zdaňovacího období v rámci Přehledu na OSSZ a ZP. Stojí Vám to za to?
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
Kdo bude mít v roce 2026 nárok na předčasný důchod?
Ten umí to a ten zas tohle. Připomeňte si příběhy šikovných podnikatelů za rok 2025
10 nejvtipnějších vánočních reklam všech dob
Situace, kdy nemusí OSVČ platit zálohy na sociální pojištění
19. 11. 2014 14:10
Prosím poradíte, zaměstnavatel mi chce dát výpověď pro nadbytečnost.
Jelikož chce trošku ušetřit na odvodech dává mi na výběr,abych dala dohodu a částku,kterou bych v čistém měla dostat jako odstupné ve výši 3 platu bych mu prý vyfakturovala a on že by mi fakturu proplatil na 3x
Pro mě by to problém nebyl pracuji na vedlejší činnost i na ičo, spíš bych chtěla vědět zda jsou nějaká rizika a co je pro mě jako zaměstnance výhodnější.