Re: prodej majetku - automobil -DE
daňovým výdajem bude zůst. hodnota (daňový odpis ne, pokud jste auto neměl v majetku k 1.1.2014), tj. 500 tis. a pokud prodáte za 400 tis., jde o zdanitelný příjem (jen pozor na obvyklou cenu při prodeji spojené osobě, např. příbuznému)
ztráta bude daňově uznatelná
děkuji moc za info.
automobil byl nakoupen v únoru 2014, nebyl k 1.1.2014 v majetku. nákup za 500.000,- zůstatková cena po odpisu cca 400.000,- prodej fakturačně za cca 480.000,- takže do příjmů by přišlo 80.000,- aby se ošetřila cena při ziskovém prodeji, při ztrátovém prodeji (muselo by být ošetřeno vůči ceně obvyklé) by se ztráta uznávala. trochu jsem si to tak myslel, ale potřeboval jsem trochu nakopnout. Děkuji moc. Příjemný den. Rick.
pokud vedete DE, tak za r. 2014 nemáte žádný odpis, takže zůst. hodnota se rovná pořiz. ceně
výdaje 500 tis., příjmy 480 tis., takže mi vyšla ztráta z prodeje 20 tis.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
Kdo bude mít v roce 2026 nárok na předčasný důchod?
Ten umí to a ten zas tohle. Připomeňte si příběhy šikovných podnikatelů za rok 2025
10 nejvtipnějších vánočních reklam všech dob
Situace, kdy nemusí OSVČ platit zálohy na sociální pojištění
26. 11. 2014 7:24
Přeji pěkný den. Trochu jsem na vážkách. v DE - neplátce DPH, se v roce 2014 nakoupil automobil za cca 500.000,- vložen do majetku, a ještě před uzavřením roku - respektivě v tomto roce bude prodán. Jak s odpisem, jak s cenou ??? nákup automobilu nebyl daňových výdajem, bude příjem z prodeje automobilu, pokud bude prodán fakturačně za stejnou cenu, nedaňovým příjmem, nebo se bude muset udělat odpis - a pak za zůstatkovou cenu prodat ??? tím by bylo daňovým příjmem cca 400.000,- o co by se zvedl základ daně ????? jaký by měl být správný postup ??? Děkuji.