Re: Rozvod
Co se týče u zaměstnavatele, tak tam se změna hlásí personalistům ( u menších organizací zpravidla vede agendu mzdová účetní) - důvod hlásit nemusíte, to je vaše soukromá záležitost. Osobní stav je nutno hlásit pro případné výpočty exekucí a podobně. Ne, že by se to nutně muselo týkat i vás. Samozdřejmně, pokud nechcete, aby se to stalo veřejně známo, tak je zaměstnavatel nucen o tomto stavu před ostatními zaměstnanci mlčet - ochrana osobních údajů. Klidně ho na to můžete upozornit.
Rodinný stav u zaměstnanců?
Vím, že v personálních agendách je kolonka "rodinný stav", ale upřímně řečeno nevím, k čemu slouží - myslím prakticky. Výpočty daní a pojistného vycházejí nastejno bez ohledu na rodinný stav. Historicky to nějaký důvod mělo, ale i mě by zajímalo, jestli je nějaký zákonný důvod v dnešní době u zaměstnanců zaznamenávat jejich rodinný stav? Děkuji předem za vysvětlení.
Re: Rodinný stav u zaměstnanců?
např. v případě exekuce (určení vyž.osob), pro ošetřovné, propustky (nemůže mít doprovod manželky, když není ženatý)...
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
Kdo bude mít v roce 2026 nárok na předčasný důchod?
Ten umí to a ten zas tohle. Připomeňte si příběhy šikovných podnikatelů za rok 2025
10 nejvtipnějších vánočních reklam všech dob
Situace, kdy nemusí OSVČ platit zálohy na sociální pojištění
26. 11. 2014 8:35
Dobrý den,
chtěl bych se zeptat, jestli mám povinnost někomu hlásit, že jsem rozvedený a z jakého důvodu.
Moc děkuji,¨Honza