Re: Pracující starobní důchodce a daně 2
V roce 2013 ale ještě platilo, že srážková daň byla do příjmu 5000 Kč. Srážkovou daň mu za rok 2013 nikdo nevrátí, ale pokud měl někdy příjem nad 5000 Kč, měla být sražena zálohová daň, a tu by mu FÚ na základě DP eventuálně i vrátil.
Moc děkuji za reakce...
I za upozornění na hranici příjmu 5.000,-.
Hned na to mrknu, fakt je, že v PC mám zaškrtnuto zdanit zvl.sazbou do limitu a jinak zálohově.. a už to neřeším a je možné , že tam byla občas i zálohovka.. A pokud tomu tak je, tak vystavím zaměstnanci jen Potvrzení o příjmech a on musí podat DP sám?? Děkuji
Děkuji. To jsem vůbec netušila, že je povinnost podat DP v tomto případě. Děkuji
A smím navázat, vím,že se to tu řeší stále..Ale pokud důchodce v roce 2014 podepsal Prohlášení až v 8/2014 a do té doby byla srážková daň. Jak postupovat tady. Lze nějak a kde v Prohlášení zažádat o zpětně na celý rok a to by se musela přepočítat mzda za každý měsíc???
A případně, jak postupovat jinak, když do 8/2014 byla srážková a ted je zálohová..Vím, že jde letos zahrnout i srážkovou do daní.. Ale to si musí udělat zaměstnanec sám nebo to lze v rámci ročního zůčtování??
Děkuji za vysvětlení.
>Děkuji. To jsem vůbec netušila, že je povinnost podat
>DP v tomto případě. Děkuji
No ono je to v zákoně o daních z příjmů. :-) § 38g odst. 2.
> ... Ale pokud
>důchodce v roce 2014 podepsal Prohlášení až v 8/2014 a
>do té doby byla srážková daň. Jak postupovat tady. Lze
>nějak a kde v Prohlášení zažádat o zpětně na celý rok
>a to by se musela přepočítat mzda za každý měsíc???
Ano, lze požádat zpětně - po skončení roku - v Prohlášení je to kolonka "podepsal dodatečně ..." Ale znamená to přepočítat 7 měsíců ... do toho bych nešla a raději bych pomohla důchodci vyplnit a podat DP. Ale pokud bude trvat na dodatečném podpidu DP a přepočtení srážkové na zálohovou, je to Vaše povonnost. Včetně zahrnutí oprav do Vyúčtování ...
>A případně, jak postupovat jinak, když do 8/2014 byla
>srážková a ted je zálohová..Vím, že jde letos zahrnout
>i srážkovou do daní.. Ale to si musí udělat
>zaměstnanec sám nebo to lze v rámci ročního zůčtování??
Obě Potvrzení o zdanitelných příjmech - pro srážkovou je jiný tiskopis, než pro zálohovou - zahrne do DP. Ne, v RZD to udělat nejde, musí podat DP.
Také jsem s pokutou počítala, ale "můj" důchodce, který byl povinen podat a nepodal, pokutu nedostal. Vrátili mu předevčírem celou sumu, kterou na daních zaplatil (necelých 8 tisíc) a která vyšla ke vrácení v DP. Nebylo ani zahájeno žádné správní řízení.
Na 1000% bylo. :-)
Před časem jsem právě sem do fora zadávala dotaz na možný postih a na základě odpovědí zdejších diskutujících jsem důchodce upozornila, aby raději počítal s minimální pokutou 500,- Kč - že mu zkrátka nevrátí celou částku. Ale vrátili.
Mně to přijde rozumné, třeba mají v pokynech, že pokud podává důchodce daň přiznání za rok 2013, ve kterém žádá o slevu na popl., nemají počítat pokutu. To by se taky mohli důchodci domáhat nějakého úroku z pozdě zaplacené slevy na dani.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
Kdo bude mít v roce 2026 nárok na předčasný důchod?
Ten umí to a ten zas tohle. Připomeňte si příběhy šikovných podnikatelů za rok 2025
10 nejvtipnějších vánočních reklam všech dob
Situace, kdy nemusí OSVČ platit zálohy na sociální pojištění
26. 11. 2014 13:06
Pěkný den všem,
moc prosím o radu, jak je to s pracujícím důchodcem v roce 2013, který nepodepsal Prohlášení na poplatníka vůbec??
Byla mu tedy srážena srážková daň, vždy byl příjem do 10.000,-.
A tady je můj dotaz, má tento člověk nějakou možnost, aby dostal zpětně slevu???
Je mi to jasné pokud bylo podepsané Prohlášení, ale takto...
Poradí, moc prosím, jak je to v tomto případě??? Už z toho šílím
Děkuji velice