Re: Nová účetní X chyby staré
Pokud jsou to opakující se platby, myslím, že můžete nechat v tom roce. Stejně záleží na beruškách z FU jak na to budou pohlížet.
Já mám s.r.o., kde vzhledem k obratu to jsou nepodstatné částky, a to uznaly. Do NPO dávám hlavně energie, předplatné, nájemné a pod. Ve Vašem případě bych si asi prošla faktury a opravila.
Dle ČÚS č.19 Časové rozlišení není nutno používat v případech, jde-li:
o nevýznamné částky, kdy jejich ponecháním v nákladech či výnosech bez časového rozlišení není dotčen účel časového rozlišení a účetní jednotka tím prokazatelně nesleduje záměrné upravování výsledku hospodaření,
o pravidelně se opakující výdaje, příp. příjmy, za předpokladu, že se výrazněji neovlivní věcná a časová souvislost nákladů a výnosů.
Toto bych si napsala do směrnice, nebo do přílohy k účetní závěrce.
Co se týká oprav záleží na tom jak hluboko chcete jít, jelikož r.2013 je již uzavřen, tak případné nalezené chyby by vyústili v dodatečné daňové přiznání a chcete to? Pokud to nejsou opravdu velké chyby, které by podstatně ovlivnili základ daně a práce by s tím byla více nežli užitku, tak si myslím, že vaši iniciativitu nikdo neocení. Letošní rok bych samozřejmě opravila dle svého svědomí a vědomí :-)
Energie stejně budete řešit na konci roku, takže dohadné položky bych určitě tvořila (i když dříve tvořeny nebyly), zároveň si myslím, že náklady za energie za předchozí rok (z důvodu netvoření doh.položek) do daňových nákl. letošního roku nepatří - pak tedy můžete zhodnotit,
jestli stojí za to dělat dodat. DP za minulý rok.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
Kdo bude mít v roce 2026 nárok na předčasný důchod?
Ten umí to a ten zas tohle. Připomeňte si příběhy šikovných podnikatelů za rok 2025
10 nejvtipnějších vánočních reklam všech dob
Situace, kdy nemusí OSVČ platit zálohy na sociální pojištění
27. 11. 2014 12:43
Dobrý den, můj dotaz je ohledně výměny účetní.
Nastoupila jsem do firmy za jinou účetní a náhodou nalézám její chyby v účtování. Např. náklady příštích období - pojistné, rovnou účtuje vše do nákladu t.r. a NPO vůbec neřeší, ani na konci roku netvoří dohadné položky u energií. ( nebo lze Int. dok. upravit toto účtování?)
Mám tyto chybky opravovat nebo nechat? Musela bych procházet všechny doklady co jí prošly od začátku roku rukama.
Děkuji za zkušenosti, vím, že není nikdo neomylný ale nechci abych chyby musela obhajovat já.